Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Araucaria heterophylla - Sobna smreka - Araucaria excelsa

Sobna smreka - Araucaria excelsa

Latinsko ime: Araucaria heterophylla
Lokalno ime: Sobna smreka
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Araucariaceae
Sinonim:

Araucaria excelsa

Klima:
Subkontinentalna klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 22-26°C (71-78°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotna-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
balkonska
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 150 cm (58.5 in.)
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
igličast
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Domovina rastline so Norfolški otoki.

Zimzelena rastlina ki spada med iglavce in jo lahko gojimo v notranjih prostorih. Raste počasi. V stanovanju lahko z leti doseže do 3 m višine, v naravi pa tudi do 60 m. Liste ima spiralasto nameščene, igličaste, uvihane in nežno zelene. Veje rastejo vodoravno iz stebla. Pri gojenih rastlinah se storži nikoli ne razvijejo.

Poleti zalivamo dvakrat tedensko, pozimi pa le toliko, da je prst vlažna.Vedno uporabljamo postano vodo ali deževnico, ker smrečica ne prenaša apnenca.V zelo vročih dnevih jo lahko tudi rosimo.

Mlado rastlino presajamo vsake dve leti, ko pa je višja od 1 m , jo ne presajamo več, pač pa nasujemo po vrhu lonca novo plast prsti.

Pozimi pazimo da je zemlja zmeraj vlažna. Smrečico po možnosti postavimo na najbolj hladno mesto v stanovanju (lahko tudi v temen prostor).

Če hočemo vzgojiti lepo, odporno in močno rastlino, jo koncem aprila z loncem vred zakopljemo v zemljo. Najboljša je severna zasenčena stran. V oktobru jo prenesemo nazaj v stanovanje.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)