Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Ariocarpus furfuraceus - Ariocarpus retusus, Anhalonium elongatum, Anhalonium prismaticum, Anhalonium areolosum, Mammillaria furfuracea

Ariocarpus retusus, Anhalonium elongatum, Anhalonium prismaticum, Anhalonium areolosum, Mammillaria furfuracea

Latinsko ime: Ariocarpus furfuraceus
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Cactaceae
Sinonim:

Ariocarpus retusus

Anhalonium elongatum

Anhalonium prismaticum

Anhalonium areolosum

Mammillaria furfuracea

Klima:
Subtropska polpuščavska in puščavska klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 28-32°C (82-89°F)
Prostor:
sončen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
cvetoča
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
roza
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Rastlinjakov cevasti kapar (Orthezia insignis)
Koreninska nematoda kaktusov (Heterodera spp.)
Rdeči pajek (Brevipalpus obovatus)
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Central America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

 

Vse vrste iz rodu Ariocarpus so po mednarodni konvenciji CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) zaščitene. CITES navaja rastlinske vrste, katerim v naravi grozi izumrtje in so najbolj ogrožene. Zato je nabiranje na avtohtonih nahajališčih in njihovo trgovanje v mednarodni trgovini strogo prepovedano. Domača vzgoja pa je priporočljiva, prav tako prodaja, saj vzgojitelji na ta način poskrbijo, da vrsta ne bo izumrla.
Vsaka večja zbirka mora imeti tudi rastline iz rodu Ariocarpus. V naravi je večina rastline v zemlji, nad površino so listi podobni kamnom okrog njega. Raste izredno počasi, zato mnogi cepijo sejanček na cereus podlago, da hitreje vzgojijo večjo rastlino. Zaradi slabih izkušenj, se cepljenja izogibam. Prvi moji ariokarpusi so bili kupljeni 1965 leta, ko trgovina z njimi še ni bila prepovedana. Trije importi brez glavnih korenin pri Uhligu in 4 cepljeni na cereus podlage pri De Herdtu. Importi so vsako rastno sezono naredili  nove koreninice, ki so se čez zimo posušile. Zato sem takrat kupil tudi importna semena in rastline vzgojene iz njih imam še danes. Importni ariokarpusi so životarili iz leta v leto in uspelo mi jih je obdržati pri življenju skoraj 20 let, nato so odmrli. Cepljenci so odmrli 5 let pred njimi. Podlaga, (Trichocereus pacxhanoi) je po 10 letih začela poganjati brste.in čeprav sem jih sproti odstranjeval ni pomagalo.Zato sem dva odrezal od podlage in jih skušal ukoreniniti toda neuspešno. Vse vrste ariokarpusov, razen A. agavoides in A. kotschoubeyanus, katere so danes v prodaji, so vzgojene iz lastnih semen in v naših steklenikih.
Ariokarpusi zahtevajo porozni peščeni substrat in globoke lončke. Septembra prenehamo z zalivanjem in ne glede na spomladanske visoke temperature v stekleniku, z deževnico zalijemo šele po 15 aprilu.Takrat sonce čez dan segreje rastlinjak na 35 stopinj C, zato moramo zvišati tudi nočno temperaturo na vsaj 18 stopinj.V stanovanjskih prostorih, ne glede na visoko temperaturo, ne smete zaliti vsaj 4 zimske mesece. V rastni sezoni zalivamo vsakih 14 dni in vodi nikoli ne dodajamo gnojil. Spomladi lahko rastline prenesete na zunanji prostor, ki pa mora biti zaščiten pred padavinami. Presajujemo na vsakih 5-6 let v sveži substrat.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)