Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Dionaea muscipula - Muholovka

Muholovka

Latinsko ime: Dionaea muscipula
Lokalno ime: Muholovka
Skupina:
Mesojede rastline
Družina:
Droseraceae
Klima:
Subkontinentalna klima
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
svetel, polsenčen
Zemlja:
humusno-šotno-prepustna
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
v skupinah
Tip rastline:
notranja
močvirska
zbirateljska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
bela
Presajanje: na 12 mesecev (1 leto)
Rariteta (redkost): ne
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
ploščat
dlakast
majhen
enojni
Izvor (ozemlje):
Northern America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Naravni habitat so močvirja blizu morske obale jugovzhodne Karoline.

Spada v rod rosikovk (pri nas npr. barska rosika) in obsega samo eno vrsto, to je Dionea. V domovini je močvirna rastlina in kot taki ji moramo tudi pri nas nuditi ustrezne pogoje. Potrebuje stalno vlago ter kisli nehranljivi barski šotni substrat. Le-tega pri nas lahko naberemo na barju. Lahko pa tudi kupimo šoto s kislo reakcijo pH 4 brez dodatkov raznih gnojil katere muholovka ne prenese. Običajno šotni substrat zgnije v enem letu in rastlino je potrebno presaditi v svežega. Zalivamo jo z deževnico, ker trde klorirane vode in kalcija v njej ne prenaša.

Poleti ji najdemo polsončni prostor na balkonu ali na vrtu.Šotni substrat se ne sme izsušiti.Mrčesa ji ne dodajamo, ker ga je sposobna sama ujeti kolikor ga pač potrebuje.Posamezna past lahko ulovi dva do trikrat v rastnem obdobju, nato pa počrni in odmre.Prav tako pasti ne smemo dražiti z prstom ali kakim drugim predmetom, ker hitro počrni in odmre.

Pozimi jo prenesemo v notranji prostor, pazimo da se šota ne izsuši, ter je ne dohranjujemo.Če je ozračje v bivalnem prostoru presuho, jo lahko pokrijemo s prozornim steklenim zvoncem ali večjim kozarcem, pod katerim se zadržuje vlaga.

Muhe privabljajo z rdeče obarvanimi lovilnimi listnimi ploskvami ki izločajo tudi nektar. Na vsaki ploskvi so ponavadi 2,3 ali 4 občutljive dlačice ki zaznajo vsaki premik žrtve.Ko se žuželka prvič dotakne dlačice, lovke ne reagirajo, če pa se v 20 sekundah zopet dotakne katere koli dlačice se past hitro zapre.Listne ploskve nato izločijo prebavne sokove in žrtev počasi prebavijo.Na ta način si rastlina sama preskrbi potrebne mineralne snovi ki jih primankuje v zemlji.

Žužkojedo rastlino nikoli ne dognojujemo, ravno tako ne smemo uporabljati kemična zaščitna sredstva. Če se slučajno na listih pojavijo bele vataste uši, jih odstranimo mehanično.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)