Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Hippeastrum Amaryllis - Amarilis, Viteška zvezda

Amarilis, Viteška zvezda

Latinsko ime: Hippeastrum Amaryllis
Lokalno ime: Amarilis, Viteška zvezda
Skupina:
Cvetoče rastline
Družina:
Amaryllidaceae
Klima:
Tropska
Subtropska
Minimalna temperatura: 14-16°C (57-60°F)
Optimalna temperatura: 20-22°C (68-71°F)
Prostor:
svetel, polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
zarodne čebulice
Oblika rastline:
pokončna
Tip rastline:
notranja
balkonska
okrasna
Vrsta rastline:
posamezen cvet
čebulnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rdeča
roza
rdečevijolična
rdečeoranžna
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
podolgovat
Izvor (država):
South Africa
Venezuela
Izvor (ozemlje):
Africa
South America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

AMARYLLIS


Domovina teh lepih rastlin je provinca Cape v Južni Afriki kjer so zastopane v dveh vrstah. Ena od njih je znana Amaryllis belladonna  (Naked Lady). Gojijo jih večinoma kot zunanje rastline. Kobul na visokem votlem steblu običajno nosi večje število manjših belorozastih cvetov. Strup Lycorine s prisotnimi drugimi alkaloidi se nahaja v čebulicah. Ob eventualnem žvečenju povzroča bruhanje, bolečine v trebuhu, slinjenje, anoreksijo ter drisko.Večje zaužitje v organizmu  povzroči krče, zniža krvni tlak, ter motnje srčnega ritma. Listi vsebujejo manjše količine strupa. Strupeno za pse in mačke.

HIPPEASTRUM  


Domovina teh čebulnih trajnic, so subtropski in tropski predeli Južne in srednje Amerike. Znanih je okrog 90 vrst ter veliko kultivarjev. V prodaji so preparirane velikocvetne hibridne vrste v vijoličastih, rdečih, belih ter drugih mešanih barvah, ki so primerne za siljenjenje in zimsko cvetenje ter jih skupno imenujejo Amaryllis. Lahko se uporabijo samo enkrat. Ob nakupu izberemo čim večjo čebulico saj nam bo dala več cvetov.V decembru, začetku januarja ali kasneje, odvisno kdaj želimo cvetoče rastline, čebulice posadimo v dekorativne lončke z ilovnato- humusnim substratom ali uporabimo prozorne lončke s hranljivimi razstopinami ( hidrokultura). Preveč humusa spodbudi pospešeno tvorbo listov kar negativno vpliva na cvetenje. Če bi radi cvetoče rastline za božič, pa jih posadimo v začetku oktobra. Lonček naj bo malo večji od čebulic, ki jih do dveh tretjin zakopljemo v rahlo vlažen substrat. Pri tem pazimo, da jih posadimo z vratom navzgor, spodnji del z bodočimi koeninami mora biti obrnjen proti dnu lončka.V začetku januarja, čebulice v zračnem, toplem in svetlem prostoru kmalu odženejo zelene poganjke in ko so le-ti veliki 5-6 cm stopnjujemo z dodajanjem vode, vendar ne direktno po čebulicah, temveč okoli njih. Paziti moramo, da ne zalivamo preveč, kajti lahko se zgodi, da poženejo samo listi brez cvetnega stebla. Votlo cvetno steblo običajno naredi 2-6 večjih cvetov v kobulih. Široki, sočni, zeleni listi odženejo šele po cvetenju. Pri zmerni temperaturi prostora okrog 20 stopinj C, se cvetovi obdržijo dalj časa, tudi 8 – 9 tednov. Po cvetenju usahla stebla porežemo in dognojujemo ter zalivamo naprej, najbolje v podstavek, da čebulice ostanejo suhe. Liste odstranimo šele takrat, ko se popolnoma posušijo, saj oni omogočijo, da se čebulice odebelijo. V začetku septembra zmanjšamo zalivanje, koncem meseca pa prenehamo zalivati, ter pripravimo čebulice na 3-4 mesečni počitek pri temperaturi okrog15 stopinj C. Lahko jih pustimo v zemlji ali jih izkopljemo, osušimo in shranimo zavarovane pred vlago. Občutljive so namreč na glivične bolezni. Nepreparirane čebule lahko razmnožujemo z zarodnimi čebulicami, ki pa jih moramo vzgajati 3 leta in šele v 4 letu zacvetejo. Pri presajevanju pazimo, da ne poškodujemo mesnatih korenin. Če želimo, lahko čebulice amarilisa po ledenih možeh, z lončki vred posadimo  na zunanji, pred direktnim soncem zaščiten prostor, s tem, da jih septembra prenesemo v notranji prostor.
Listi rastlin so dovzetni na volnate kaparje, listne uši, cvetovi pa na tripse.
Čebulice vsebujejo Lycorin ter druge alkaloide kar pri zaužitju povzroča bruhanje, drisko, krče, nizek krvni tlak ter motnje srčnega ritma. Strupeno za pse in mačke.

Nasveti:

Čebulice so strupene. Vsebujejo Lycorin ter druge alkaloide.

Strup za pse in mačke.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)