Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Operculicaria decaryi - drobnolistna operkulikarija

drobnolistna operkulikarija

Latinsko ime: Operculicaria decaryi
Lokalno ime: drobnolistna operkulikarija
Skupina:
Bulbe
Družina:
Anacardiaceae
Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen zmerno zasenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
eliptičen
mesnat
majhen
sestavljen
Izvor (država):
Madagascar
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Domovina so pustinjski in sušni predeli Madagaskarja.
Raste izredno počasi, zato je idealna za vzgojo v bonsaji posodicah. Velika prednost podobnih sukulentnih bonsajev je v občasnem zalivanju. Večino notranjih bonsajev, katere lahko kupite na slovenskem tržišču, iz rodu Carmona, Cuprea, Serissa, Ulmus morate zalivati najmanj 2 krat tedensko. Zemlja, v katero je posajena mora biti porozna, sestavljena iz peska, ilovnate peščenke in malo humusa. V vegetacijski sezoni zalivamo enkrat na 14 dni, oziroma takrat ko se substrat skoraj posuši. V toplem in sončnem vremenu lahko tudi pršimo po listih, toda zmeraj v dopoldanskem času, da se do večera posušijo. Uporabljamo deževnico ali postano vodo.
Zimovanje je možno na dva načina:
V našem stekleniku prezimuje popolnoma suha med 8 – 10 stopinj C. vsaj 4 mesece. Odvrže vse liste, spomladi, s prvim zalivanjem hitro poženejo novi, kar da rastlini poseben čar. Z pravilnim obrezovanjem stranskih vejic, kar ne zahteva posebnega znanja, jo lahko oblikujemo v minijaturno drevesce. Pravi namen smo dosegli, če jo posadimo v lepo bonsaji skledico z podstavkom.
V toplih stanovanjskih prostorih zalijemo, najbolje v podstavek, enkrat na mesec, tedensko lahko pršimo po listih. Tako ostane trajno zelena čez celo zimo.
Razmnoževanje s semeni ni enostavno ter zahteva nekaj znanja in spretnosti. Na evropskem trgu je težko dosegljiva. V ponudbi jo imajo le redke, ljubiteljske vrtnarije.
Razmnoževanje s semeni ni enostavno ter zahteva nekaj znanja in spretnosti. Na evropskem trgu je težko dosegljiva. V ponudbi jo imajo le redke vrtnarije.
Bolezni in poškodbe:
Venenje listov: ob koncu zimskega počitka v hladnem prostoru začnejo veneti listki, ki pa se kmalu obnovijo
Bonsai: Primerna je za vzgojo sukulentnega bonsaja, katerega ni potrebno pogosto zalivati.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)