Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Plectranthus caninus - Fuj muc, Fuj pes - Coleus caninus, Coleus canina, Plectranthus oertendahlii

Fuj muc, Fuj pes - Coleus caninus, Coleus canina, Plectranthus oertendahlii

Latinsko ime: Plectranthus caninus
Lokalno ime: Fuj muc, Fuj pes
Skupina:
Cvetoče rastline
Listnate rastline
Družina:
Lamiaceae
Sinonim:

Coleus caninus

Coleus canina

Plectranthus oertendahlii

Klima:
Mediteranska klima
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 26-30°C (78-86°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-šotna-peščena
Razmnoževanje:
delitev korenin
Oblika rastline:
grmičasta
Tip rastline:
balkonska
zunanja
Vrsta rastline:
cvetoča
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
modrovijolična
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Listna uš (Aphis ssp, Myzus spp)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Oblika lista:
temno zelen
srčast
Izvor (ozemlje):
Africa
Asia
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Rastlina spada v družino ustnatic, ter je znana kot naravni repelent, ki z neprijetnim vonjem odganja mačke in pse, baje tudi zajce in lisice. Iz lastnih iskušenj vem, da mačke ne zakopavajo svojih kakcev na skalnjaku kjer raste ta rastlina, za pse mi ni znano.

Lepo uspeva in močno diši na sončnem rastišču, če raste v senci se steblo rastline podaljša in raste hitreje kot listi. Pri nižjih tempearturah rastlina ne smrdi. V zaprtem prostoru oddaja neprijeten vonj dalj časa, če se zmečka list. Ob vročih sončnih dnevih zalivati bolj pogosto, ker listi ob suši hitro porjavijo in ovenejo.

Prezimujemo na 10 stopinj C  in zalivamo bolj poredkoma. Pri prekomernem zalivanju ali stoječi vodi v podstavku, začnejo listi rumeneti in odpadati

Razmnožujemo z potaknjenci, katere jeseni porežemo ter jih potaknemo v mivko, še bolje v kozarec vode. Čez zimo, v zmerno toplem prostoru poženejo korenine. Spomladi ukoreninjene rastline posadimo v ilovnato peščeno humusno prst. Če hočemo imeti grmičasto rast, moramo rastlino obrezovati. Cvete v maju in juniju.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)