Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 18 Pseudolithos migiurtinus - Somalijski živi kamen - White-sloanea migiurtina,

Somalijski živi kamen - White-sloanea migiurtina,

Latinsko ime: Pseudolithos migiurtinus
Lokalno ime: Somalijski živi kamen
Skupina:
Sukulente
Družina:
Asclepiadaceae
Sinonim:

White-sloanea migiurtina

Klima:
Tropska polpuščavska in puščavska klima
Tropska savanska klima
Minimalna temperatura: 15°C (59°F)
Optimalna temperatura: 30-32°C (86-89°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za žive kamne - S standard
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
okrogla
ovalna
Tip rastline:
balkonska
notranja
okenska
zbirateljska
Vrsta rastline:
socvetje
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
temnovijolična
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Bolezni:
Bakterijska uvenelost (Pseudomonas)
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Izvor (država):
Somalia
Izvor (ozemlje):
Eastern Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Raritetna rastlina, nekaj posebnega v vsaki bogatejši zbirki sukulent. Telo je okroglo-valjaste oblike, posuto z drobnimi bradavicami, sivo zelene barve in smrdljivimi cvetovi. Potrebuje porozen substrat z malo humusa, skozi katerega voda pri zalivanju hitro odteče. V rastni sezoni naj bo v toplem prostoru, zaščitenem pred direktnim soncem. Zalivamo na 14 dni z deževnico ali postano vodo segreto na temperaturo okolja. Pri nas zimsko obdobje preživijo v stekleniku pri temperaturi okoli 14-16 stopinj C. V tem obdobju petih mesecev jih ne zalivamo. Če jih prezimite na okenski polici in pri sobni temepraturi 20 – 22 st. C. potrebujejo vsak mesec malo tople vode v podstavek, tako da se koreninice popolnoma ne izsušijo. Zlasti moramo biti pazljivi v poznih spomladanskih mesecih, ko začnemo z postopnim zalivanjem. Obilo vlage po dolgih mesecih sušnega obdobja, ne glede na toploto, lahko povzroči hitro gnitje korenin. Vlažne korenine v mokrem substratu ne prenesejo dalj časa nižje temperature pod 18 stopinj C. saj so izredno občutljive na gnilobo. Proces gnitja je neopazen, toda ko se začne, ni več rešitve. To rariteto lahko z uspehom gojiš nekaj let, toda najmanjša nepazljivost je lahko usodna, kot se vidi na zadnji sliki. Rastlino je napadla glivična bolezen in ji ni pomoči. Vzroke je težko ugotoviti, lahko pa so naslednji:  malo preveč vode, prenizka zimska temperatura, prevelik del humusa v substratu.
Razmnožujemo s semeni, ki so ponavadi dobro kaljiva. Sejančki, dokler so pod vsakodnevno kontrolo, prvo in drugo leto lepo uspevajo, pozneje pa se začenjajo problemi. Najhuje je, ko za dve importni rastlini, veliki cca 6 cm plačaš 300€ in segnijejo v eni sezoni, ne da bi vedel zaradi katerega vzroka.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)