Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Tillandsia stricta - Zelena tilancija

Zelena tilancija

Latinsko ime: Tillandsia stricta
Lokalno ime: Zelena tilancija
Skupina:
Tilancije
Družina:
Bromeliaceae
Klima:
Subtropska vlažna stepska klima
Minimalna temperatura: 12-14°C (53-57°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
ne potrebuje zemlje
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
balkonska
okenska
okrasna
Vrsta rastline:
cvetoča
večletnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
rdečevijolična
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Oblika lista:
temno zelen
Izvor (država):
Brazil
Venezuela
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Vrsta spada med zelene tilancije ter zahteva več toplote pri vzgoji, zlasti v zimskem času. Pri nameščanju aranžmaja se moramo odločiti kje ga bomo vzgajali. Za tople stanovanjske prostore naredimo aranžma iz zelenih tilancij, dodamo lahko tudi kakšno bromelijo, skratka toploljubne tropske vrste. Za razliko od sivo srebrnih, katere pozimi lahko počivajo na nižjih temperaturah in brez zalivanja, zelene ne prenašajo nizkih temperatur. V zimskih mesecih najdite prostor na svetli okenski polici z dopoldanskim soncem. Brez problemov zdrži tudi na polici nad radiatorjem, seveda mora biti toliko široka, da topel zrak ni direktno usmerjen na rastlino. Pri sobni temperaturi nad 20 stopinj C, pršimo 2-3 krat tedensko v dopoldanskem času. Najbolje je, da se rozete do večera izsušijo, vsekakor ne pršimo dokler Tillandsie niso popolnoma suhe. V zimskih mesecih naj ne bi rasle, temveč jih samo održujemo v stanju mirovanja.V primeru, da prezimujejo v hladnejših prostorih, kjer je temperatura med 14 -18 stopinj C, pršimo samo na 14 dni, toliko, da se tilancije popolnoma ne izsušijo ter ne začnejo rumeneti listi. Lepo uspevajo tudi v terariju z ustrezno svetlobo in zadostno zračno vlago, ali v kopalnici osvetljeni z dnevno svetlobo in stalno temperaturo 22-26 stopinj C.
V našem stekleniku teh »toplih« vrst ne gojimo, saj je prirejen za vzgojo sušno odpornih in mrzlih vrst, katere prezimijo med 8 – 12 stopinj C.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)