Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Adromischus cooperi - Cotyledon cooperi, Adromischus achylophus, Adromischus cuneatus, Adromischus halesowensis

Cotyledon cooperi, Adromischus achylophus, Adromischus cuneatus, Adromischus halesowensis

Latinsko ime: Adromischus cooperi
Skupina:
Sukulente
Družina:
Crassulaceae
Sinonim:

Cotyledon cooperi

Adromischus achylophus

Adromischus cuneatus

Adromischus halesowensis

Klima:
Subtropska polpuščavska in puščavska klima
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
listni potaknjenci
semena
Oblika rastline:
blazinasta
Tip rastline:
notranja
balkonska
okenska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
roza
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Plenilci:
Predatorska pikapolonica (Coccinellidae)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
eliptičen
Izvor (ozemlje):
Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Miniaturne sukulente po izvoru iz Južne Afrike. Znanih je čez 25 različnih, vendar  težko ločljivih vrst  vključno z različnim hibridi.
Izredno lepe in barvite sočnice z debelimi listi, ki so prekriti z različnimi ornamenti,  pod pogojem, da imajo dovolj  svetlobe, dopoldansko ali popoldansko sonce. V stalno zasenčenem ali zatemnjenem prostoru postanejo zelenkaste barve ter jih je mogoče ločiti samo po obliki listov. Prvih nekaj let oblikujejo nizke pritlehne grupe, pozneje se stebla podaljšajo in spodnji listi odpadajo. Majhni, neugledni cvetovi  izrastejo  na dolgih pecljih in jih je najbolje odstraniti, ker so podvrženi glivičnim okužbam. ( Botrytis)
Rastno obdobje je predvsem spomladi in jeseni. Poleti ob hudi vročini se njihova rast, kot pri živih kamenčkih, delno ustavi, zato zalijemo šele takrat, ko se začnejo listi grbančiti in veneti. Najbolje uspevajo v porozni mešanici zemlje z bolj malo šote.V samo šotni mešanici se kaj rade zaredijo koreninske volnate uši, ob preveliki vlagi pa začnejo gniti korenine.
Prezimujemo jih lahko na okenski polici pri sobni temperaturi med 18 in 22 stopinj C. Pri tem jih moramo mesečno dodati malo vode v podstavek. Še bolje jih je prezimiti v hladnem plastičnjaku, s popolnoma suho zemljo, pri O stopinj C. (zdržijo do -7)
Razmnoževanje z listnimi potaknjenci, kateri v bolj suhem obdobju sami odpadejo in naredijo drobne koreninice. Le te potaknemo v mivko ali pa kar v rahlo vlažno mešanico zemlje.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)