Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Aechmea fasciata - Pasasta ehmeja - Bilbergia fasciata

Pasasta ehmeja - Bilbergia fasciata

Latinsko ime: Aechmea fasciata
Lokalno ime: Pasasta ehmeja
Skupina:
Bromelije
Družina:
Bromeliaceae
Sinonim:

Bilbergia fasciata

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 18-20°C (64-68°F)
Optimalna temperatura: 26-28°C (78-82°F)
Prostor:
polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za bromelije A
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
cvetoča
socvetje
Višina: 100 cm (39 in.)
Barva cveta:
lila
modrikasta
Presajanje: na 12 mesecev (1 leto)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Fižolova pršica (Tetranychus urticae)
Kapar - ščitasta uš (Coccoidea)
Bolezni:
Rje (Phragmidium spp)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
belkast
svetlo zelen
ljuskast
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Central America
South America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Spada med največje bromelijevke in je še posebno privlačna zaradi velikih lepih sivosrebrnih listov, posutih z belosivim oprhom. Listi sestavljajo listno rozeto, ki naj bi bila čez celo leto polna deževnice.

Ehmeja cvete samo enkrat v svojem rastnem obdobju. Po cvetenju , v času enega leta, se listi posušijo, hkrati pa se razvijejo nove zarodne rastline in nadomestijo staro.

Nove poganjke previdno ločimo od matične rastline in vsakega posebej posadimo v lonček. Po 2-3 letih , ko mladi poganjki dosežejo velikost zrele rastline, nastavijo popke in zacvetijo. Zemlja mora biti stalno rahlo vlažna, zato lončnico čez poletje zalivamo 1-3 krat tedensko, odvisno od vremena. Pozimi pazimo, da je v listni rozeti vedno dovolj vode.

V višino zraste do 60cm, v širino pa do 40cm. Upoštevajoč njeno velikost, jo postavimo samo na svoje mesto, kjer najlepše pride do izraza.

V domovini rastlina raste v krošnjah dreves, zaščitena pred neposrednim soncem, zato naj bi ji približno take pogoje nudili tudi mi.

V strokovnih literaturah je velikokrat omenjeno, da v poletnih mesecih temperatura ne sme biti višja od 26 do 27 stopinj C.To temperaturo lahko dosežete samo s klimo, kajti zadnje čase so letne temperature precej večje. Ne obremenjujte se s tem, rastlino postavite v senčen prostor ter jo večkrat popršite, da dobi zadosti zračne vlage.

Ravno tako trdijo, da moramo substrat pred cvetenjem zalivati dvakrat tedensko, kar je nepravilno. Korenine bodo zaradi prevelike vlažnosti segnile. V domovini se ehmeja s svojimi koreninami, visoko v drevesnih krošnjah oprijema debel in vej, kjer se vlažnost stalno menja. Če pade na tla segnije.

Nasveti:

Za zalivanje v listno rozeto, če je le mogoče, uporabljajte deževnico.

Vode ni potrebno menjati, saj sama po določenem času izhlapi. Važno je , da jo redno dodajate, tako, da je v rozeti zmeraj voda.

 

Da bodo mladi poganjki po 2.-3 letih zacveteli, je potrebno imeti določene pogoje, predvsem dovolj svetlobe, zadostno zračno vlago, primerno temperaturo, kar v sobnih razmerah težko dosežemo.

Da ne bi bili preveč razočarani si raje kupite novo rastlino.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)