Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Aeonium arboreum atropurpureum cv - Rdeči eonij - Aeonium manriqueorum

Rdeči eonij - Aeonium manriqueorum

Latinsko ime: Aeonium arboreum atropurpureum cv
Lokalno ime: Rdeči eonij
Skupina:
Sukulente
Družina:
Crassulaceae
Sinonim:

Aeonium manriqueorum

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 26-32°C (78-89°F)
Prostor:
sončen
svetel
Zemlja:
humusno-šotno-prepustna
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
mladi izrastki
stebelni potaknjenci
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
balkonska
okenska
notranja
Vrsta rastline:
socvetje
trajnica
kultivar
Višina: 100 cm (39 in.)
Barva cveta:
rumenkasta
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Gosenice ()
Polž vrtni (Helix)
Bolezni:
Bakterijska uvenelost (Xanthomonas)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
eliptičen
ploščat
dlakast
mesnat
srednjevelik
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Europe
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Rastline Kanarskih otokov, Etiopoije, Maroka ( Madeira) ki  tvorijo večje ali manjše rozete v različnih barvah. Od zelenkasto rumene, zelene, do vijolične in temno škrlatno vijolične barve. ( Black rose). Obstoja nekaj čez 30 vrst in kultivarjev ter hibridov. Rastejo kot nizki krhki grmički ali kot razvejano grmovje z olesenelim steblom.
So sukulente južne hemisfere zato moramo importne rastline temu tudi prilagoditi.
Rastno obdobje je jeseni in predvsem spomladi pri zadostni vlagi in zmerni temperaturi. V vročih poletnih dneh se rast upočasni. Pomembno je kako rastline zalivamo.Preveč vode povzroči  gnitje in odmiranje korenin, premalo vode pa sušenje in odpadanje listov. Zato rastlinam najdemo  zmerno  osvetljen zasenčen prostor.
Po krajšem obdobju  ponovne rasti  v septembru in oktobru , sočnice počasi izsušimo in jih pripravimo na zimski počitek. Pri nas prezimujejo na 8 -10 stopinj C. Če se temperatura spusti pod ničlo zmrznejo. Ponavadi jim do konca februarja naslednjega leta odpadejo listi, ki pa se aprila, ko se začne rastno obdobje hitro obnovijo. Brez posebnih težav sukulente prezimijo tudi na okenski polici pod pogojem, da korenine enkrat mesečno dobijo malo vode. V mediteranskem podnebju prezimijo lahko zunaj. V spomladanskem času, ko s prvim zalivanjem spodbudimo tvorbo novih koreninic, moramo paziti, da niso izpostavljene nizkim temperaturam pod 10 stopinj C. ker hitro nastopi gnitje korenin in rastlina propade.
Razmnoževanje s semeni zahteva kar nekaj prakse, saj so semena izredno majhna in občutljiva na vse tempertaturne spremembe, pored tega pa hitro izgube kalivost. Zato razmnožujemo s stebelnimi potaknjenci, v začetku pomladi, ko dnevne temperature še niso previsoke.
V starosti iz  sredine rozet poženejo rumenkasti, beli zvezdasti cvetovi grozd-socvetje, rozete pa po cvetenju čez nekaj časa odmrejo.
Rozete radi napadejo volnati kaparji in pršice in če okužbo prepozno opazimo ja rastlina lahko tako poškodovana, da jo zavržemo. Humusno – peščena mešanica.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)