Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Ariocarpus trigonus - Trirobi ariocarpus - Ariocarpus retusus ssp. trigonus

Trirobi ariocarpus - Ariocarpus retusus ssp. trigonus

Latinsko ime: Ariocarpus trigonus
Lokalno ime: Trirobi ariocarpus
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Cactaceae
Sinonim:

Ariocarpus retusus ssp. trigonus

Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 26-30°C (78-86°F)
Prostor:
sončen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
zbirateljska
notranja
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
krem
belkasta
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Zemeljska nematoda (Phylum sp.)
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Rdeči pajek (Brevipalpus obovatus)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
Izvor (država):
Mexico
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Tudi ta vrsta ariokarpusa spada med raritete. Raste v subtropskih mehiških puščavah, na vročem soncu in pogreznjen v pesek. Potrebuje zelo malo vode, razen v kratkem vegetacijskem obdobju, ko glede na vreme lahko zalivamo na vsakih 7 do 10 dni. Za uspešno domačo vzgojo je potreben svetel prostor na okenski polici ali balkonu. V stekleniku ali plastičnjaku najbolje uspeva pod steklom, kjer se poleti lahko ustvari visoka temperatura, katera je pogoj za nastavitev popkov.
 Zahteva veliko svetlobe, rahlo zasenčeni prostor, ne na direktnem soncu. Raste zelo počasi, nekaj mm letno, tako da v 25-30 letih doseže 15cm premera, seveda, če imate zelo veliko sreče. Lonček, kjer raste, mora biti zelo globok, 15cm in več, ker razvije zelo dolgo, močno, repasto korenino. Z koreninskimi laski, v dolgem sušnem obdobju, črpa minimalno količino vlage, ki je potrebna za preživetje. Najbolje je dobiti že odraslo rastlino, uvoženo iz domovine, a jo je že dolgo vrsto let prepovedano izvažati in preprodajati. Če rastlino le dobite je brez repastega korena, ki ga odrežejo, ker vsebuje omamne snovi. Odraslih primerkov praktično ni mogoče dobiti, razen če se pretihotapijo z drugimi kaktusi ali če se razprodaja kakkšna stara zbirka. Pri nas doma vzgojena rastlina, stara 15-20 let stane od 15 do 30 evrov. Uspešno raste v propustni mešanici zemlje: skrilasta, ilovnata, peščena zemlja, opečni drobir, glinopor, vermikulit itd. Zaliva se samo z deževnico ali mehko, postano vodo. Recepti za substrate se pri vzgajateljih razlikujejo, bistveno je, da vsebujejo zadostno količino mivke in so vodopropustni.

Nasveti:

Ne smemo jih gnojiti!

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)