Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Brassavola species - Brasavola vrste - Rhyncholaelia

Brasavola vrste - Rhyncholaelia

Latinsko ime: Brassavola species
Lokalno ime: Brasavola vrste
Skupina:
Orhideje
Družina:
Orchidaceae
Sinonim:

Rhyncholaelia

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 15°C (59°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
polsenčen
Zemlja:
mešanice zemlje za orhideje A
Razmnoževanje:
delitev gomoljev
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
pokončna
Tip rastline:
notranja
okrasna
zbirateljska
Vrsta rastline:
socvetje
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
raznobarvna
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
eliptičen
Izvor (država):
Mexico
Izvor (ozemlje):
South America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Odkritih je okoli 15 vrst. Lahko so epifiti (rastejo na drevju), ali pa litofiti (rastejo na skalah in kamnih). Razprostranjene so tudi po Srednji Ameriki,ter vzhodnoindijskih otokih.

Epifitne rastline potrebujejo zimsko temperaturo od 15 do 18°C, poleti pa od 27 do 30°C, močno toda zasenčeno svetlobo ter visoko zračno vlago. Dobro se počutijo če so obešene in posajene v košaricah ali pa v preluknjanih plastičnih skledah. Za njih uporabimo mešanico substrata za orhideje. Poleti jih lahko, ob hudi vročini, vsakodnevno pršimo z toplo deževnico, toda ne po cvetovih. Ker so v rastnem obdobju, pazimo da je njihov substrat več ali manj stalno vlažen.

Litofiti zelo uspešno rastejo skupaj z kaktusi in sukulentami. Najnižja zimska temperatura naj bi bila okrog 12°C, poleti pa jim ne škoduje tudi visoka temperatura 35°C. Lahko jih posadimo tudi v lončke. Prevelika vlaga jim prej škoduje kakor pa koristi. Med dolgim zimskim počitkom potrebujejo suh in sončen prostor, ter zelo malo vode. V mesecu marcu pa jih moramo že zaščititi pred direktnimi sončnimi žarki. Poleti zahtevajo dosti vlage, zato jih pršimo, ter zmerno vlažen substrat. V zimskih mesecih se orhidejam

pseudobulbe več ali manj skrčijo , kar pa ne vpliva na njihov razvoj.

Pri vseh vrstah pazimo, da jim po cvetenju zmanjšamo zalivanje.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)