Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Brighamia insignis - Havajska palma

Havajska palma

Latinsko ime: Brighamia insignis
Lokalno ime: Havajska palma
Skupina:
Palme
Družina:
Campanulaceae
Klima:
Tropska
Minimalna temperatura: 10°C (50°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
svetel, polsenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
balkonska
notranja
sobna
Vrsta rastline:
trajnica
zimzelena
Višina: 100 cm (39 in.)
Barva cveta:
temnorumena
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Kapar - ščitasta uš (Coccoidea)
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Rdeči pajek (Brevipalpus obovatus)
Gosenice ()
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Oceania
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

 

Redka vrsta zvončičevk, imenovana havajska palma, je endemid otoka Kauai in Nihau. Ker je vrsta moljev, edinih opraševalcev, verjetno že izumrla, jo razmnožujejo z umetnim opraševanjem.V domovini raste med skalami strmih pobočij nad morjem, cvete septembra do novembra. Lahko doseže višino do 6 metrov.
Značilno je, spodaj odebeljeno ter pri vrhu zoženo steblo z rozeto mesnatih listov. Prva Brighamia, ki sem jo kupil leta 2006, spomladi na borzi v Holandiji, me je z rumenimi dišečimi cvetovi razveselila že maja. Pri naslednji rastlini, ki sem jo kupil čez dve leti, je bil vegetacijski ciklus spremenjen. Nove liste je začela poganjati šele avgusta, septembra sem rastlino prenesel v stanovanje, cvetela je oktobra, decembra po končani vegetaciji sem palmo prenesel v hladen steklenik 10 - 12 stopinj C. kjer zalivanje ni potrebno. Različna rastna obdobja pomenijo, da je palma zelo prilagodljiva na naše podnebne razmere. Posebno moramo paziti, da rastlina ni premočno zalita  spomladi ali jeseni pri nizkih nočnih temperaturah.
Zahteva porozen substrat, podoben mešanici zemlje za kaktuse, ter dobro drenažo. V glavni vegetacijski sezoni, mora biti substrat pri dnu lončka stalno rahlo vlažen. Preden se zemlja izsuši ponovno zalijemo z postano vodo ali deževnico. Za lepšo rast listov, enkrat mesečno pršimo z listnim gnojilom. V primeru, da nam rastlina noče cveteti, izberemo gnojilo z večjo vsebnostjo fosforja. Najdemo ji primeren, rahlo zasenčen prostor z obilo svetlobe. Poleti je lahko na zunanjem prostoru, zaščitena pred dežjem.
V zimskem obdobju naj bo na okenski polici ali rahlo ogrevanemu zastekljenemu balkonu. Temperatura naj bi bila nad 15 stopinj C. Zalivamo več ali manj, glede na sobno temperaturo. Najbolje je, da vodo dolivamo v podstavek, tako održujemo rahlo vlažen substrat.
Premalo vode: rumenenje, rjavenje ter odpadanje listov. Liste lahko odstranimo tudi ročno pri čemer se iz stebla pocedi bel mleček.
Bolezni in poškodbe:
Zelo dovzetna za napad pršic (Tetranychus cinnabarinus). Povzroča rumenenje, vihanje ter odpadanje listov. Pod lupo lahko opazite drobno, nežno mrežico ter temne in rdečkaste pikice, ki se začnejo pemikati, če rahlo dahnete v njih. Zato priporočam, da jo vsaj 2 krat letno preventivno škropite z akaricidom.
Dovzetna za kaparje (Coccoidea) Bodite pozorni na bele pikice in majhne grupice pajčevinastih kosmičev.
Gnitje stebla in korenin (Fuzarioza): Zaradi prevelike talne vlage začnejo gniti korenine, bolezen se po kambiju pomika proti rastnemu vršičku. Za rastlino ni več pomoči. Lahko pa se gniloba širi iz poškodovanega vrha navzdol. Rastlino rešimo, če pravočasno odrežemo okuženi del vse do zdravega spodnjega dela.

 

Nasveti:

Vzgoja je dokaj težavna, saj morate pozorno opazovati, kdaj začne rastlina poganjati liste, takrat je začetek vegetacije in se prične z zalivanjem. Če jo kupite že olistano in jo preveč zalivate, čeprav je že pri koncu rasti, se pojavi koreninska gniloba in rastlina propade.

Pri pršenju palme po listi, moramo paziti , da se vrh in listi posušijo do večera. Nižje nočne temperature člahko povzročijo gnitje rastnega vršička, gniloba pa se širi navzdol po steblu. Edina varianta je, da čimpreje opazimo gnilobo ter odrežemo vršiček do zdravega tkiva. Če bomo imeli srečo, bo mogoče naslednje leto iz vrha pognalo več novih poganjkov.

 

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)