Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Chrysanthemum indicum vymini - Drobnocvetna krizantema - Dendranthema

Drobnocvetna krizantema - Dendranthema

Latinsko ime: Chrysanthemum indicum vymini
Lokalno ime: Drobnocvetna krizantema
Skupina:
Cvetoče rastline
Družina:
Asteraceae
Sinonim:

Dendranthema

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 26-8°C (78-46°F)
Optimalna temperatura: 18-20°C (64-68°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotno-ilovnata
Razmnoževanje:
delitev korenin
Oblika rastline:
grmičasta
Tip rastline:
balkonska
okenska
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rumena
Presajanje: na 12 mesecev (1 leto)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Oblika lista:
temno zelen
razcepljen
Izvor (država):
India
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Grško: chrysos=zlato in anthemon=roža, cvetlica

 

Krizanteme so se do nedavnega kupovale kot rezano cveteje za na grobove na dan mrtvih, med 15. oktobrom in 1.novembrom. V zadnjem desetletju, te rastline lahko nabavimo tudi ulončene in to: v večjih loncih in z večjimi cvetovi za na grobove ter v manjših lončkih z drobnimi cvetovi kot balkonsko cvetje v pozni jeseni, ko druge rastline že odcveto.

 

Ob nakupu pazimo, da je čim več cvetov še v popkih, tako nam bo rastlina cvetela pozno v jesen, tja do novega leta. Lončnico postavimo na čim bolj hladen prostor v stanovanju, okenski polici ali na balkonu.

Substrat naj bo stalno rahlo vlažen, zalivamo jo v lonček in ne po cvetovih in listih.Cvetove in odmrle liste odstranjujemo sproti. Na ta način se gniloba ne širi po rastlini. Lahko tudi dognojujemo z tekočim gnojilom za cvetoče rastline.

 

Po cvetenju rastline obrežemo in jih prezimimo v hladnem prostoru, veži, verandi, lahko tudi v kleti. Spomladi jih presadimo v sveži substrat bogat s humusom, ter jih maja prenesemo na zunanji polsenčen ali sončen prostor. Izdatno jih zalivamo ter dognojujemo.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)