Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Codiaeum variegatum - Kroton - Croton variegatum

Kroton - Croton variegatum

Latinsko ime: Codiaeum variegatum
Lokalno ime: Kroton
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Euphorbiaceae
Sinonim:

Croton variegatum

Klima:
Subtropska vlažna gozdna klima
Tropska
Minimalna temperatura: 14-17°C (57-62°F)
Optimalna temperatura: 26-28°C (78-82°F)
Prostor:
sončen zmerno zasenčen
svetel
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotno-prepustna
Oblika rastline:
grmičasta
Tip rastline:
okrasna
balkonska
notranja
sobna
strupena
Vrsta rastline:
socvetje
trajnica
mleček
Višina: 100 cm (39 in.)
Barva cveta:
belkasta
rumenkasta
Presajanje: na 12 mesecev (1 leto)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Listne uši (Aphis spp)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Oblika lista:
podolgovat
ploščat
srednjevelik
svetlo pisan
temno pisan
Izvor (država):
Indonesia
Izvor (ozemlje):
Australia and New Zealand
Southern Asia
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Ena od najbarvitejših listnatih dekorativnih sobnih rastlin, zastopana z več sto kultivarji v zeleni, rdeči, roza, vijolični, rumeni, oranžni barvi. Socvetja so ločena,moška v beli in ženska v rumeni barvi.V notranjih prostorih, oknu, balkonu, cvetličnem vrtu, potrebuje svetlo in  deloma sončno mesto. V rastni sezoni od marca do septembra, na sobni temperaturi zalivamo 1-2 krat tedensko, pri temperaturi 22-24 stopinj C. Enkrat na 10 dni vodi lahko dodamo hranila.V sončnem vremenu jih ne smemo rositi, ker lahko dobijo sončne ožige ter grdo porjavijo. Lahko pa imajo 2-3 ure neposrednega dopoldanskega ali popoldanskega sonca, da listi dobijo intenzivne barve.V toplih mesecih rastlino  lahko prenesemo v zunanji prostor, paziti pa moramo, da je zaščitena od direktnih sončnih žarkov in dolgotrajnega deževja. Če so noči hladne, lahko začnejo odpadati listi. Jeseni in spomladi zalivamo na 14 dni.
V zimskem času naj bo lončnica v podstavku z mivko, ki zadržuje vlago, da se kroton popolnoma ne izsuši. Najprimernejša temperatura je med 14 – 17 stopinj C. Za lepo obarvane liste priporočamo dodatno zimsko svetlobo. Zalivamo po možnosti z deževnico, enkrat mesečno. Previsoka ali prenizka temperatura, prepih, nihanje toplote, suh zrak povzroča odpadanje listov, zato lahko liste 1 krat tedensko pršimo. Prekomerna in stoječa vlaga povzroči gnilobo korenin.V presuhem in toplem ozračju se lahko pojavijo napadi pršic, kaparjev in resokrilcev. Znebimo se jih fizično, tako da obrišemo liste z razstopino metil alkohola, pri večji okužbi uporabimo insekticid na bazi piretrina.
Substrat naj bi bil šoten, obogaten z humusom z malo presejane ilovnate zemlje ter perlita.
Razmnožujemo ga z vršnimi ali stebelnimi potaknjenci iz stranskih poganjkov, dolgih med 10 in 15 cm, ki imajo 2-3 para listov. Pri rezu se iz rane pocedi bel mleček, katerega speremo z mlačno vodo ter rano posujemo z ogljenim prahom. Za hitrejše ukoreninjenje je priporočljivo, da potaknjenec pomočimo v rastni hormon. Najugodnejša temperatura je 28 do 30 stopinj C.
Spomladi liste obrišemo z mokro krpo ter odstranimo prašne delce. Če je rastlina prevelika jo lahko tudi obrežemo pred novim vegetacijskim obdobjem.
Strupenost: Listi, steblo, korenine, mleček so strupeni. Žvečenje listov povzroči v ustih pekoč občutek, na rokah pa se lahko pojavijo tudi ekcemi.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)