Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Cotyledon paniculata - Drevesasti kotiledon - Tylecodon paniculatus

Drevesasti kotiledon - Tylecodon paniculatus

Latinsko ime: Cotyledon paniculata
Lokalno ime: Drevesasti kotiledon
Skupina:
Bulbe
Družina:
Crassulaceae
Sinonim:

Tylecodon paniculatus

Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 12°C (53°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
mladi izrastki
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 200 cm (78 in.)
Barva cveta:
oranžna
rumenkasta
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Okrogli kapar (Coccidae spp)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
mesnat
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Domovina je Namaqualand, Karo, Namibija

Zraste v večje razvejano drevo z debelimi vejami, rjavorumenim tenkim lubjem. Lubje se vsako leto olušči v plasteh pod njim se pokaže zeleno steblo.

V domovini cvete pozno spomladi in poleti. Takrat je na naši polobli jesen in zima.Naš importni tilekodon, visok cca 2m, je cvetel v pozni jeseni. Takrat so pognali tudi novi listi, kateri so rasli in poganjali celo zimo pri temperaturi 10 do 12 stopinj C.Poleti, v največji vročini, smo ga zalivali izredno malo ker je bil brez listov. Dobo počitka moramo upoštevati ker v nasprotnem primeru lončnica segnije. Pri stari importni rastlini je namreč nemogoče zamenjati obdobje rasti in mirovanja.
Razmnožimo ga lahko iz porezanih delov stebla, ki se pri nizkih jesenskih in zimskih temperaturah zelo težko ukoreninjajo. Samo v tem rastnem obdobju, ga je možno ukoreniniti, kar lahko traja tudi leto ali več. Potaknjenci, debeli vsaj 3 cm, potrebujejo porozno mešanico zemlje z dobro drenažo in odtokom.

Razmnoževanje iz semen ni priporočljivo, kajti nikoli ne moremo vzgojiti tako impozantnega drevesa kot je import iz Južne Afrike.

Sedaj je ta izredno lep primerek, verjetno edini v Sloveniji našel svoj prostor v krajinskem parku Arboretum Volčji potok.

 

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)