Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Cotyledon undulata - Nakodrani kotiledon - Cotyledon orbiculata v. oblonga, Cotyledon oblonga, Cotyledon canaliculata, Cotyledon coruscans, Cotyledon canalifolia, Cotyledon viridis, Cotyledon crassifolia

Nakodrani kotiledon - Cotyledon orbiculata v. oblonga, Cotyledon oblonga, Cotyledon canaliculata, Cotyledon coruscans, Cotyledon canalifolia, Cotyledon viridis, Cotyledon crassifolia

Latinsko ime: Cotyledon undulata
Lokalno ime: Nakodrani kotiledon
Skupina:
Sukulente
Družina:
Crassulaceae
Sinonim:

Cotyledon orbiculata v. oblonga

Cotyledon oblonga

Cotyledon canaliculata

Cotyledon coruscans

Cotyledon canalifolia

Cotyledon viridis

Cotyledon crassifolia

Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 6-10°C (42-50°F)
Optimalna temperatura: 26°C (78°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
semena
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
oranžna
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): ne
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
ploščat
mesnat
Izvor (pokrajina):
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Ta lepi Cotyledon ima nakodrane liste posute z belim oprhom, zaradi zaščite pred prekomernim izhlapevanjem in vročim soncem.V domovini raste na skrilasti podlagi, med travami in grmičevjem subtropskih predelov Južne Afrike. Oranžni cvetovi so samooprašilni.

Pozimi naj bo v suhem, svetlem in hladnem prostoru Pazimo da se zemlja nikoli popolnoma ne izsuši, ker listi ovenijo, se osušijo, odpadejo in Cotyledon postane neugleden. V tem primeru priporočamo, da v vegetacijskem obdobju odrežete rastni vršiček, katerega ponovno potaknete v zemljo in si vzgojite novo rastlino.
Substrat v katerem je Cotyledon naj bo prepusten.

Poleti se lahko obilno zaliva, pod pogojem, da je na soncu in zavarovan pred dežjem. Če hočemo da listi ostanejo snežno-beli in oprhani, moramo zalivati v podstavek ali pa v lonček pri dnu stebla Cotyledona. Nikakor ne pršimo direktno po listih. Pri presajevanju pazimo, da ne poškodujemo ali odrgnemo liste in tako odstranimo zaščitni oprh.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)