Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Crassula cv.Morgan Beauty - Okroglolistna tolstica - Larochea falcata v. minor, Rochea falcata v. minor

Okroglolistna tolstica - Larochea falcata v. minor, Rochea falcata v. minor

Latinsko ime: Crassula cv.Morgan Beauty
Lokalno ime: Okroglolistna tolstica
Skupina:
Sukulente
Družina:
Crassulaceae
Sinonim:

Larochea falcata v. minor

Rochea falcata v. minor

Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
semena
Oblika rastline:
blazinasta
rozetasta
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
kultivar
trajnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
rdeča
roza
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Rdeči pajek (Tenuipalpus cactorium)
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
ploščat
mesnat
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Hibrid: Morgan Beauty kultivar med Crassula perfoliata v.falcata in Crassula mesembryanthemopsis

Izredno lepa miniaturna tolstica, ki pa je ne smemo mešati z večjo srpastolistno tolstico Crassulo perfoliata v. falcata.

Cvete že sredi zime v mesecu januarju ali februarju. Za nastavitev popkov potrebuje mesec ali dva , nizko temperaturo okrog 10 st.C. V tem obdobju mora rastlina biti popolnoma suha. Ko začne cveteti jo lahko prenesemo v toplejši prostor ter jo pazljivo zalijemo v podstavek. Če ji damo malo preveč vode, hitro segnije. V primeru, da ostane v mrzlem prostoru, ni potrebno zalivati.

V dosegljivi (slovenski) literaturi avtorji navajajo naj bi bilo letno rastišče suho, zračno, z temperaturo 10 st.C.Seveda je to čisti nonsens, ker osebno ne poznem nikogar, ki bi sredi poletja umetno vzdrževal temperaturo 10 St.C.

Tako postopajo samo teoretiki in prevajalci. V praksi rastlino spomladi prenesemo na zunanji senčen in zračen prostor. Temperatura naj bo taka kakršna pač poleti je. Ponoči bo krasula deležna ohladitve in jutranje svežine, kar ji zadostuje za uspešno rast. Z zalivanjem je bolje ne pretiravati. Čeprav je zelo vroče, ji vsake toliko časa dodamo nekaj vode, saj je sukulentna rastlina.

Literatura tudi navaja razmnoževanje iz semen, kar pa v praksi nikakor ni uspešno. Semena tolstic so izredno drobna in če hočemo doseči pri sajenju zadovoljive rezultate, moramo saditi takoj, ko semena dozorijo. V nekaj mesecih izgubijo kalivost, in sajenje v naslednji sezoni je ponavadi neuspešno. Veliko denarja sem porabil za redke vrste semen krasul, katere sem hotel imeti v svoji zbirki. preden sem prišel do tega spoznanja.

Najbolje je, željeno vrsto razmnožiti z delitvijo, ali kupiti že odraslo rastlino.

Prav zaradi naštetih pogojev, je to lepo vrsto težko dobiti, meni pa je pored C. columnaris in C. barbate, najlepša tolstica.

Nasveti:

Pozimi bodite skromni z vodo. Substrat mora biti peščen, rahlo humusen. Stopnja kislosti, PH naj bo okoli 6.5-6,8. V ta namen lahko substratu dodate navadno rečno mivko, ni potrebno, da je kremenčeva, ter ilovnato peščeno krtinko.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)