Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Cymbidium hybrid - Cimbidijum križanci - višinski predeli

Cimbidijum križanci - višinski predeli

Latinsko ime: Cymbidium hybrid
Lokalno ime: Cimbidijum križanci - višinski predeli
Skupina:
Orhideje
Družina:
Orchidaceae
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 20-24°C (68-75°F)
Prostor:
svetel, polsenčen
Zemlja:
mešanice zemlje za orhideje A
Razmnoževanje:
delitev pseudobulb
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
cvetoča
socvetje
hibrid
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
raznobarvna
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
eliptičen
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Hibridi zahtevajo poleti čim nižjo temperaturo. Najbolje je , da jih v stanovanju poleti prestavimo na severno zasenčeno okno. Zelo jim ugaja nočni hlad. Če so poleti na previsoki temperaturi in na preveč svetlem prostoru ne bodo cveteli.

Prilagoditi jih moramo našim vremenskim in sobnim razmeram.Pozimi bolj malo vode in obilo svetlobe. Spomladi začnemo počasi in pazljivo zalivati. Po možnosti jim najdemo prostor na južni vzhodni ali zahodni okenski polici.Radiator ni ovira, topel zrak pa ne sme direktno pihati na rastlino. Zato si omislimo malo večji podstavek ki ščiti spodnje liste pred toplim zrakom.

Lončki z koreninami ne smejo nikoli stati v vodi, temveč jih podložimo z stiroporjem. Voda pa lahko ostane v podstavku, saj daje rastlinam prepotrebno zračno vlago. Spomladi začnemo tudi dognojevati saj hibridi to nujno potrebujejo. Poleti je priporočljivo da jih zavarujemo pred soncem in vročino. Zato jih prestavimo na zunanjo senčno stran balkona ali okenske police, tako da so deležni nočnega hladu. Pretežke cvetove jim podpremo z opornikom. Če imate bolj malo prostora se osredotočite na miniaturne vrste.

Hibridi, če ni posebno navedeno, lepo uspevajo in rastejo v sobnih (stanovanjskih) razmerah, ravno tako pa tudi vrste cimbidijev iz višinskih predelov.

Nikakor jih ne smete pomešati z vrstami iz nižinskih predelov ki imajo drugačne rastne pogoje.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)