Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Dracaena marginata - Obrobljena dracena, obrobljena zmajevka

Obrobljena dracena, obrobljena zmajevka

Latinsko ime: Dracaena marginata
Lokalno ime: Obrobljena dracena, obrobljena zmajevka
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Agavaceae
Klima:
Tropska deževna klima
Minimalna temperatura: 16-18°C (60-64°F)
Optimalna temperatura: 26-28°C (78-82°F)
Prostor:
polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotno-ilovnata
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
sobna
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 150 cm (58.5 in.)
Barva cveta:
belkasta
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Kapar - ščitasta uš (Coccoidea)
Rdeči pajek (Tenuipalpus cactorium)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
podolgovat
Izvor (ozemlje):
Eastern Africa
Eastern Asia
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Idealna rastlina za temnejše prostore v stanovanjih in pisarnah, čeprav brez škode raste tudi na direktnem soncu. Pri oskrbi ni potrebna posebna pazljivost, ker so vse vrste zelo odporne.Če raste v temnejšem prostoru dobijo listi rumenkasto-svetlozeleno barvo, če pa raste ob oknu kjer je dovolj svetlobe bodo listi temnozeleni, dolgi okrog 5o cm in široki 2-3 cm.Če vršičke na steblu režemo dobimo čez nekaj časa rastlino atraktivne oblike z številnimi rozetami.Te vršičke, dolge cca.10cm, lahko spomladi potaknemo v šoto in jih ukoreninimo. Najlažje se razmnožuje iz stebelnih potaknjencev.

Transportirajo se povezani v snope različnih velikosti. Spodnji deli so v vlažnem žaganju in že med prevozom naredijo korenine. Iz zgornjih zasmoljenih delov poženejo 2, 3, 4 ali več rozet s podolgovatimi ozkimi, špičastimi listi. Rastlina je praktično neuničljiva, če pa se nahaja v stoječi vodi in je zemlja stalno vlažna, zgnije. Spodnji listi ji pri stalno vlažni zemlji ali v daljšem sušnem obdobju začnejo odpadati. Pozimi, pri nepravilni vzgoji, konice listov postanejo rjave in se počasi sušijo.

Rastline, ki je slaba na pogled, ne zavržemo, temveč ji spomladi enostavno odrežemo cel vrh in hitro bo napravila lepe, zdrave rozete.

Pri nas zelo uspešno rastejo v nizkem, srednje toplem stekleniku ali pa v sobi z radiatorji in s suhim zrakom. Če je zrak zelo suh, jih pršimo enkrat ali dvakrat tedensko.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)