Agavasta eševerija

Latinsko ime: Echeveria agavoides
Lokalno ime: Agavasta eševerija
Skupina:
Sukulente
Družina:
Crassulaceae
Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotna-peščena
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
mladi izrastki
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
balkonska
okenska
zbirateljska
Vrsta rastline:
cvetoča
socvetje
trajnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
svetlooranžna
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Bolezni:
Bakterijska porumenelost (Erwinia)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
ploščat
mesnat
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Rod Echeveria je poimenovan po španskem biologu Atanasiu Echeverrii. Domovina je Meksiko in severni del južne Amerike.Gojijo jih kot okrasne vrtne rastline, počasi rastoče manjše vrste pa kot balkonske lončnice.V novejšem času je zaradi čudovitih barv v prodaji ogromno novih hibridov in kultivarjev.
So izredno trpežne trajnice, ki z lahkoto prenašajo sušo in nizke temperature.Občutljive pa so na stoječo vodo in vlago. Ob obilnem zalivanju in dognojevanju izgubijo svojo naravno barvo ter se podaljšajo, porumenijo in pozelenijo. Ne prenesejo dalj časa stoječo vodo v rozetah, prav tako ne pršenja po dlakastih lističih, zato se jih zaliva dopoldan, da se na soncu čimpreje posušijo. Potrebno jih je zaščititi pred dolgotrajnim deževjem in vremenskimi neprilikami. Razen hibridov in kultivarjev so listi pri ostalih vrstah zaščiteni z gostimi drobnimi dlačicami, belim oprhom ali so prevlečeni z voskom. Potrebujejo porozen in odceden substrat za sukulente z veliko kremenčevega peska. (PH = 6)
V vegetacijski sezoni, od aprila do oktobra, naj po možnosti rastejo zunaj, na čim bolj svetlem, odvisno od vrste, sončnem ali senčnem prostoru, kjer dobijo lepo obarvane liste. Nenaden prenos rastlin iz notranjih v zunanje sončne prostore lahko povzroči ožig listov. Nizke nočne temperature in sveža jutra barve še bolj okrepijo. V notranjih prostorih jim prija cirkulacija zraka. Redno se jih zaliva z deževnico, ter dognojuje 2 krat ali 3 krat v sezoni.
Oktobra, ko se nočne temperature približujejo ledišču, jih premestimo v notranje prostore ter jih prenehamo zalivati. Pri temperaturi 6-10 stopinj C ne zalivamo do marca meseca, rastline  pa ne odmečejo listov.V stanovanjskih prostorih kjer je temperatura med 18-22 stopinj C, zalivamo 1 krat mesečno v podstavek, več ali manj, glede na velikost rastline.
Spodnji listi se izsušijo ter odpadejo, le-te je potrebno redno odstranjevati, da preprečimo gnilobo spodnjega dela rastline in korenin. Rastline presajamo na 3 leta, takrat se jih tudi očisti suhih in nagnitih korenin.
Razmnožujejo se z novimi rozetami, listnimi potaknjenci in semeni.
V rozete se rado naselijo volnati kaparji, katere odstranimo z naravnim sistemskim insekticidom.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)