Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Echeveria pulvinata - Blazinasta eševerija

Blazinasta eševerija

Latinsko ime: Echeveria pulvinata
Lokalno ime: Blazinasta eševerija
Skupina:
Sukulente
Družina:
Crassulaceae
Klima:
Subtropska sušna visokosavanska ali stepska
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
semena
Oblika rastline:
drevesasta
pokončna
Tip rastline:
notranja
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
oranžna
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Bolezni:
Rje (Phragmidium spp)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
ploščat
mesnat
Izvor (država):
Mexico
Peru
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Ena od najlepših eševerij ki se razrašča z leti v manjši grmič z močnim steblom in stranskimi poganjki. Steblo je posuto z temno rjavimi ščetinicami. V starosti v spodnjem delu posivi.Debeli listi so spiralasto razvrščeni v rozeto.V senci so svetlozeleni, na sončnem mestu pa temnozeleni z rjavordečim robom.Zavarovani so z gostimi drobnimi belosivimi dlačicami. V sušnem obdobju začnejo spodnji listi rumeneti in odpadati. Pod vrhom rozete v zgodnji spomladi (ponavadi že januarja) požene žametno socvetje z oranžnordečimi zvončastimi cvetovi. Cvete dva meseca, nato pa se cvetovi posušijo, odpadejo in ostane samo temnorjav štrcelj ki ga odrežemo.Razmnožuje se z listi, brsti, deli stebla, najhitreje pa z že odraslimi rozetami ki jih lahko spomladi porežemo in podtaknemo v peščen substrat. Vzgoja iz semen je počasna in dokaj težavna (v stekleniku), da sčasoma dobimo lepe in močne rastline.Če hočemo da nam cvete pozimi ji moramo v pozni jeseni privoščiti sušno obdobje (2-3 mesece), kar je pogoj za nastavitev socvetja. Najbolj pride do izraza v nizkih dekorativnih skledicah.

Nasveti:

Priporočamo, da rastlino posadite v nizke bonsaji-posodice, kjer njena lepota najbolj pride do izraza.

Pogoj, da bo eševerija lepo cvetela, je znižana temperatura v novembru in decembru. Če jo bomo imeli na toplem, bo samo rasla, ne bo cvetela.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)