Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Euphorbia pulcherrima - Božična zvezda - Poinsettia pulcherrima

Božična zvezda - Poinsettia pulcherrima

Latinsko ime: Euphorbia pulcherrima
Lokalno ime: Božična zvezda
Skupina:
Sukulente
Družina:
Euphorbiaceae
Sinonim:

Poinsettia pulcherrima

Klima:
Subtropska sušna visokosavanska ali stepska
Minimalna temperatura: 15-17°C (59-62°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
svetel, polsenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
strupena
Vrsta rastline:
mleček
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rdečkasta
rumena
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

V domovini zraste v 5 metrov visok grm. Spada v veliko skupino mlečkov. Iz ranjenega mesta namreč priteče bel mleček, lateks, ki lahko neprijetno draži občutljivo kožo. Cvetovi rastejo v obliki socvetja (ciatij) in so majhni, zelenkastorumenordeče barve z rumenimi prašniki.Na daljšem peclju visi ženski cvet (pestič), okrog njega pa so moški cvetovi (prašniki). Rastlini dajejo lepoto veliki ovršni listi v obliki zvezde, ki so lahko različnih barv, kar je odvisno od sorte.

V rastnem obdobju od maja naprej, mora biti na svetlem, toplem toda senčnem mestu. Zemlja naj bo stalno rahlo vlažna. Čez poletje raste bolj počasi, zato pa se rast konec septembra (pri 20 st.C) pospeši in takrat jo gnojimo na 10 dni. Meseca novembra moramo temperaturo znižati na 15 st.C, pazimo pa tudi, da je rastlina na svetlobi največ 12 ur dnevno. Spada namreč med rastline kratkodnevnice in za obarvanje površnih listov potrebuje daljše obdobje teme, zato jo moramo zatemnjevati. Seveda pa je to doma, brez ustreznega prostora in nekaj znanja, težje izvedljivo. Decembra so listi zmeraj bolj obarvani, najlepši pa so ob božiču. Tedaj je najbolje, da je rastlina na stalnem mestu pri 18 do 20 st.C, zemlja pa naj bo stalno rahlo vlažna. Temperaturo navajamo, ker naj bi bila to normalna temperatura v stanovanjih. Če je temperatura nad 20 st.C in začnejo listi rumeneti ter odpadati jo postavimo na bolj hladno mesto. Ne prenaša tudi ozračja ogrevanega s plinsko pečjo. Mi smo v manjšem stekleniku v eni zimski sezoni namestili za dogrevanje plinsko peč. Spomladi je bil rezultat porazen. Večina rastlinskih vrst se nam je posušila in odmrla. Preživele so samo nekatere vrste kaktusov in bulb. Zato nobena peč z izgorevanjem ne sodi v rastlinjak ali stanovanje, razen, če vsake pol ure odpirate vrata in zračite. S tem pa boste ustvarili prepih, ki škoduje rastlinam in tudi prostora ne boste ogreli.

Najdalj vam bo rastlina obdržala ovršne liste pri 15-17st.C, seveda pa jo tedaj bolj malo zalivamo, nikakor pa ne pršimo. Do konca februarje bomo lahko uživali v njeni lepoti, nato pa začnejo listi veneti in odpadati, kar je normalno za to vrsto. Če jo hočemo razmnožiti, v juniju porežemo vršičke, jih namočimo v toplo vodo da izteče mleček, posušimo ter podtaknemo v sveži humus.

Ko kupujete rastlino, pazite da so majhni cvetki čimbolj zaprti, listi v spodnjem delu rastline pa ne smejo biti uveli.Rastline so pri nas vzgajane pri nižjih temperaturah in so veliko bolj odporne od uvoženih. Transport iz Holandije traja kar nekaj dni (rastlinjak, borza, kamion, carina, steklenik, cvetličarna) in nizke temperature, prepih, izsušenost naredijo svoje, rastlina pa vam čez nekaj dni odvrže liste ter počasi propade.

Nasveti:

Bolezni: V zadnjem času jo napada tobakov ščitkar ( Bemesia tabaci) kateri je podoben beli muhi le da je manjši.

Če opazimo da se ob dotiku rastline začnejo okoli nje spreletavati male mušičke, pošpricamo rastlino od spodaj s Biokilom. V primeru da je rastlina močno okužena, uporabimo insekticid Kenyatox verde v koncentraciji 8 do 10 ml na 10 l vode.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)