Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Ficus alii -

Latinsko ime: Ficus alii
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Moraceae
Minimalna temperatura: 14-16°C (57-60°F)
Optimalna temperatura: 22-24°C (71-75°F)
Prostor:
polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
šotno-humusno-prepustna
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
rastni vršički
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
sobna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
hibrid
Višina: 201 cm (78.39 in.)
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Rdeči pajek (Tenuipalpus cactorium)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo pisan
svetlo zelen
podolgovat
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

V notranjem prostoru, rastlino lahko postavimo na svetlejše ali temnejše mesto, odvisno kje nam najbolj ustreza.Ko določimo kje bo rastlina stala, drevesa ne premikamo več. Ob vsakem premikanju porabi veliko energije da se privadi na novi prostor in hitro začne odmetavati liste.Občutljiv je tudi na prepih , zlasti na hitro menjavo toplega in hladnega zraka.

Na svetlem prostoru zalivamo bolj, v temnejšem kjer ne raste intenzivno, manj.Zaščititi ga moramo pred direktnim soncem.Pozimi rastlina raste počasneje, je v dobi mirovanja,in zato zalivamo manj,po možnosti z mlačno vodo. Poleti v vegetacijskem času zalivamo več, občasno tudi pršimo ali tuširamo liste.Koreninski sistem se ne sme nikoli popolnoma izsušiti.

Zalivanje ovisi od premera lonca in velikosti fikusa.Če je visok nad 100 cm pozimi zalivamo od 300 -600 ml tedensko,poleti od 500-1000 ml.

Dognojujemo vsakih 14 dni z gnojilom za listnate rastline.Substrat v katerem je posajeno drevo naj bo humozen, na dnu lonca nasujemo peščeno drenažo, lahko uporabimo tudi glinopor (ekspandirano glino).Korenine ne smejo biti v stoječi vodi, zato priporočamo da v začetku ne uporabite okrasni lonec, temveč podstavek. Tako lahko kontrolirate količino vode s katero zalivate rastlino. Če niste vešči z rožami, se v okrasnem loncu ponavadi nabere voda, korenine zgnijejo in drevo propade. Manjše fikuse presajamo vsako leto, večje nad 100 cm višine na vake 3 -4 leta.Ob pravilni vzgoji fikus odmetava stare liste, namesto njih začnejo poganjati novi svetlejši listi

Vsako leto speremo prašne liste, najbolje na začetku rastne sezone.

Fikus čisti zrak v prostorih in pozitivno vpliva na dobro počutje. V novejšem času se v klimatiziranih prostorih kjer ni možno odpirati oken pojavlja tako imenovani " Sindrom zaprtega prostora" (Sick building syndrom).Stanje v prostoru lahko bistveno izboljšamo z namestitvijo 2-3 fikusov.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)