Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Frithia pulchra - Lepa fritija

Lepa fritija

Latinsko ime: Frithia pulchra
Lokalno ime: Lepa fritija
Skupina:
Živi kamni
Družina:
Aizoaceae
Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za žive kamne - S standard
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
ovalna
v skupinah
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
popoldancvetoča
trajnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
temnordeča
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Izvor (država):
South Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Puščavska rastlina Južne Afrike ki uspeva samo v okolici Pretorie.Iz rastnega vršička, po kalitvi rastline, zraste grupa mesnatih, kratkih na koncu odebeljenih listov, s pomočjo katerih vsrkava potrebno vlago. Vršički listov so ploski in prosojni (kot okenca). Skozi njih prodira svetloba do notranjosti lista kjer so zrnca klorofila s pomočjo katerih rastlina asimilira.Zaradi nevarnosti (puščavske živali) je rastlina popolnoma skrita v pesku, samo zgornji del listov imenovani tudi okenca, lovijo svetlobo in sončne žarke.

V kulturi, ko rastlini lahko nudimo popolno oskrbo, listi rastejo nad zemljo.Dolgi so do 3 cm, temnozelene barve, okenca na vrhu pa so svetlejša. Z rahlim stiskom lista lahko zmečkamo celice zdruzaste vsebine in rastlina zgnije.Cvete ponavadi jeseni v purpurnovijoličasti barvi, lahko pa tudi prej , odvisno od sušnega obdobja.Pozimi je lahko na hladnem svetlem prostoru (5-10 st.C.)

in jo ne zalivamo 3 mesece. Spomladi pričnemo z rahlim zalivanjem. V poznem poletju ji prija mesec dni sušnega obdobja pred nastavitvijo popkov.

Razmnožuje se z semeni. Iz oplojenih cvetov nastane neprodušno zaprta semenska roška ki pa mora še nekaj mesecev dozorevati.Ob začetku sajenja, kanemo kapljico vode na semensko roško in ta se z lahkoto odpre. Sajenje zahteva kar nekaj osnovnega znanja, ni pa komplicirano, posebno še, če imate seme lastne pridelave.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)