Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 18 Gymnocalycium hybrid - Hibridni gimnokalicijum

Hibridni gimnokalicijum

Latinsko ime: Gymnocalycium hybrid
Lokalno ime: Hibridni gimnokalicijum
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Notocacteae
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
polsenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za kaktuse - S standard
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
okrogla
Tip rastline:
okrasna
Vrsta rastline:
hibrid
trajnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
lila
oranžna
rdeča
roza
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Rdeči pajek (Tenuipalpus cactorium)
Bolezni:
Gniloba korenin kaktusov (Sclerotium cacticola)
Glivična porumenelost (Fusarium oxysporum)
Glivična uvenelost (Verticillium)
Bakterijska uvenelost (Pseudomonas)
Bakterijska porumenelost (Erwinia)
Bakterijske bolezni ()
Glivična porumenelost (Fusarium oxisporum)
Oblika lista:
bodice
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Hibrid med G. baldianum in G. quehlianu
Do mešanja in opraševanja med različnimi vrstami, prihaja predvsem v steklenikih holandskih vzgajateljev. Večini je popolnoma vseeno kakšne in katere vrste gojijo in prodajajo. Važno je da domače seme 100% vzkali in da se po možnosti pridelek ob obilnem gnojenju, proda že koncem leta, ali pa vsaj naslednje leto. Po enem letu večina njihovih rastlin doseže prodajno velikost. Pri naši vzgoji, v poroznem domačem substratu, z zelo malo gnojenja ali celo brez, rastlina za isto velikost potrebuje 3-4 leta.

 

Razlika pri rastlinah med eno in drugo vzgojo je precejšnja.
1.) pri prvi je rastlina podivjana, presledki med bodicami so veliki, število bodic varira, tako da je precej teško določiti vrsto. Velikokrat rastlino od preveč vode in hranilnih snovi kar raznese pri vznožju, kjer se pojavijo razpoke. Skozi njih vdirajo bakterije, gljivice in podobno, tako da niso odporne in so dovzetne za vsako vrsto bolezni.Nadaljevati morate s istim trendom kot ga imajo v vrtnarijah. Veliko toplote, vlage, hranilnih snovi, vse pa je računalniško vodeno, kar v naših pogojih ni mogoče.Pored tega se rastline večkrat na leto strupijo z insekticidi ali fungicidi, da ne pride do neželjenih bolezni, katere lahko naenkrat in v kratkem času uničijo pridelek v steklenikih. Le-te rastline niso odporne in ponavadi dokaj hitro propadejo, ponavadi v nekaj letih. Če jih hočete dalj časa obdržati, jih morate obvezno presaditi v normalno mešanico zemlje ter jih počasi prilagoditi našim razmeram. V začetniških zbirkah ob neznanju velikokrat pride do razočaranja, češ imam čez 100 različnih kaktusov, poznavatelj pa hitro ugotovi da to ni res, da je samo nekaj čez deset vrst, ostalo pa je mix(mešanica) podobnih rastlin nabranih z vseh koncev in krajev.Doba počitka v steklenikih je ponavadi 1 mesec(januar)nato pa se dvignejo dnevne in nočne temperature, začne se z zalivanjem, dodaja se svetloba če jo je premalo, skratka vse je v polnem obratovanju.

2.) pri drugi, domači. ljubiteljski vzgoji je pomembno da pogoje rasti čim bolj približamo pogojem v domovini. To pomeni naslednje: če ima rastlina na avtohtonem nahajališču pol leta sušno obdobje in ne raste, ji to moramo nuditi tudi v naših pogojih ter jo v zimskem obdobju 6 mesecev ne zalivamo. V rastnem obdobju dobi samo toliko vode kolikor jo potrebuje, da raste normalno naprej. Po presajevanju jo v prvih dveh letih ne dognojujemo, v tretjem letu dodamo gnojilo dvakrat letno, v četrtem štirikrat letno. nato pa je v petem letu presadimo. Pri nas starejše rastline iz zbirke presajujemo na 6-8 let, brez dognojevanja. Rastline sicer rastejo počasi, zato pa so močne , zbite, z lepimi bodicami, laski, vzdržijo visoke letne (50-60 st.C.) in nizke zimske (0-5 st.C.) temperature.Naše najstarejše rastline (40-45 let, vzgojene iz semen), izgledajo kot bi jih prenesli iz narave.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)