Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Orbea wissmannii - Dišeča orbeja - Caralluma wissmannii, Pachycymbium wissmannii, Angolluma wissmannii

Dišeča orbeja - Caralluma wissmannii, Pachycymbium wissmannii, Angolluma wissmannii

Latinsko ime: Orbea wissmannii
Lokalno ime: Dišeča orbeja
Skupina:
Sukulente
Družina:
Asclepiadaceae
Sinonim:

Caralluma wissmannii

Pachycymbium wissmannii

Angolluma wissmannii

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
sončen zmerno zasenčen
Zemlja:
šotno-ilovnato-prepustna
Razmnoževanje:
mladi izrastki
Oblika rastline:
stebelni poganjek
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
rumena
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Izvor (država):
Saudi Arabia
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Za razliko od ostalih stapelijevk, cvetovi te vrste prijetno dišijo. Steblo je zelenkasto rumeno, na sončni strani z rdečerjavimi pegami. Sčasoma preraste v grmiček, kateri se pričvrščen vzpenja ob opori, v nasprotnem se obeša ob lončku ter se lahko zaradi teže in krhkosti odlomijo posamezni členki.
Občutljiva je na prekomerno zalivanje zato v rastnem obdobju varčujemo z vodo, glede na vremenske pogoje. Na balkonu, terasi ali vrtu najdemo rahlo zasenčen prostor zaščiten pred dežjem ter zalivamo z deževnico.Substrat v kateremu raste mora biti prepusten, korenine ne smejo biti v stoječi vodi.
V naših steklenikih brez posledic prezimi med 8 in 12 stopinj C, seveda mora zemlja biti popolnoma suha. V stanovanju karalumi po možnosti najdemo prostor na južni okenski polici, kjer pri temperaturi med 16 in 20 stopinj  C, brez vode preživi 4 zimske mesece. Pri višji temperaturi lahko enkrat mesečno dolijemo malo vode v podstavek.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)