Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Pachypodium namaquanum - Puščavska palma - Adenium namaquanum

Puščavska palma - Adenium namaquanum

Latinsko ime: Pachypodium namaquanum
Lokalno ime: Puščavska palma
Skupina:
Palme
Družina:
Apocynaceae
Sinonim:

Adenium namaquanum

Klima:
Subtropska polpuščavska in puščavska klima
Subtropska sušna visokosavanska ali stepska
Minimalna temperatura: 16-18°C (60-64°F)
Optimalna temperatura: 30-32°C (86-89°F)
Prostor:
svetel, sončen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
pokončna
stebričasta
Tip rastline:
balkonska
okrasna
zbirateljska
Vrsta rastline:
bodičasta
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rdečkasta
rumenkasta
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Oblika lista:
svetlo zelen
ploščat
mesnat
Izvor (država):
Namibia
Izvor (ozemlje):
Southern Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

To izredno lepo sukulento, smo zaradi njene pokončne rasti in listne krošnje na vrhu, uvrstili med palme. Listi so jajčaste oblike, nagrbančeni in pokriti z drobnimi dlačicami.  Pri zbirateljih je redkost in zato zelo cenjena. Domovina je Namibija v južni Afriki, na nadmorski višini 300 – 1200 m, kjer so pahipodiji ohranjeni  samo še na majhnem območju, ter zato zaščiteni po Cites 2. Je posebnost področja Gariep, kot je Carnegia gigantea v Arizoni. Nabiranje manjših rastlin za zbiratelje je strogo prepovedano, saj rastline ponavadi zgnijejo ob transportu. Vsakih nekaj let pa je možno kupiti manjšo količino semen za domačo vzgojo. 1985 leta sem kupil pri Koehresu 20 semen, vzklilo jih je 12, v naslednjih letih je večina propadla. Danes je 1 primerek v Arboretumu, enega imam v svoji kolekciji. Vegetacijsko obdobje je v zimskem času od novembra do aprila, zato Pachypodium namaquanum  prezimujemo v notranjih  prostorih z zmernim občasnim zalivanjem. Ker ne moremo nuditi ugodne pogoje, raste zelo počasi, 0,5 do 1 cm na leto. Samo tako ga lahko obdržimo dalj časa. Preobilno zalivanje povzroči divjo zimsko rast in sukulenta izgubi na svoji lepoti. Koreninski sistem ne prenese večje količine vode in z malo nepazljivosti tudi starejša rastlina hitro propade. Poleti rastlino prestavimo na zunanji zmerno zasenčen prostor zaščiten pred dežjem. Zalivamo minimalno 1 krat mesečno, da korenine dobijo vsaj malo vlage in se popolnoma ne izsušijo. Cvetovi so znotraj rdečkasti, zunaj zeleno rumeni.
Rastlina vsebuje strupene alkaloide s katerimi staroselci zastrupijo puščice ki jih uporabljajo pri lovu.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)