Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Pleione bulbocodioides - Bulbasta pleiona

Bulbasta pleiona

Latinsko ime: Pleione bulbocodioides
Lokalno ime: Bulbasta pleiona
Skupina:
Orhideje
Družina:
Orchidaceae
Klima:
subtropska visokogorska klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 20-22°C (68-71°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanice zemlje za orhideje A
Razmnoževanje:
delitev pseudobulb
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
Tip rastline:
okrasna
zunanja
zbirateljska
Vrsta rastline:
cvetoča
posamezen cvet
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
lila
Presajanje: na 12 mesecev (1 leto)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
eliptičen
Izvor (država):
China
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Miniaturna orhideja, ki zraste iz psevdobulbile (čebulice) zgodaj spomladi na z mahom obraslih vejah. Domovina je Tibet, Kitajska in Formoza na višini med 1200m in 2900m.

Raste v visokogorskih gozdovih z obilnimi padavinami. Jeseni, ko čebulica dozori, se njeni listi posušijo in odpadejo.Lahko prezimi pri zelo nizkih temperaturah.

Cvete v zgodnji pomladi, meseca februarja in marca v roza do rozardeči barvi. Ustnice so bele do roza, posute s svetlo rjavimi do roza vijoličnimi pikami. Orhideja zraste do 25cm višine. Iz ene psevdobulbile lahko požene več cvetov.

Ugodna srednja temperatura za začetek rasti je 5-7°C. Na toplem cvete krajši čas, na hladnem dalj časa (tudi 1 mesec in več). Po cvetenju se rastlino prestavi v senčni, čim bolj hladen prostor (po možnosti ne več kot 25°C)

Prvotna čebulica med rastjo počasi odmre, razvije pa se nova zračna bulbila. Ko se jeseni listi posušijo in odpadejo, jo moramo shraniti na suhem in hladnem prostoru.

Meseca januarja, ko iz čebulice poženejo od 1-2 cm visoki mladi poganjki, rastlino presadimo v novo zemljo in ko opazimo nove koreninice začnemo previdno zalivati pri nizki temparaturi od 0-5°C. Pozno jeseni lahko bulbile tudi poberemo iz zemlje ter jih shranimo na suhem in hladnem prostoru.

 

Mi smo to vrsto posadili pred tremi leti tudi v skalnjak. Dve zimi so preživele in spomladi zacvetele, letos (2002-2003) pa niso zacvetele. Verjetno so zmrznile.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)