Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Schlumbergera truncata - Božični kaktus - Zygocactus truncatus, Rhipsalidopsis truncatus,Epiphyllum truncatum, Cactus truncatus, Epiphyllum altensteinii,Epiphyllum bridgesii, Epiphyllum delicatum, Epiphyllum purpurascens, Epiphyllum ruckeri, Epiphyllum truncatum violaceum, Epiphyllum truncatum sp

Božični kaktus - Zygocactus truncatus, Rhipsalidopsis truncatus,Epiphyllum truncatum, Cactus truncatus, Epiphyllum altensteinii,Epiphyllum bridgesii, Epiphyllum delicatum, Epiphyllum purpurascens, Epiphyllum ruckeri, Epiphyllum truncatum violaceum, Epiphyllum truncatum sp

Latinsko ime: Schlumbergera truncata
Lokalno ime: Božični kaktus
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Hylocereae
Sinonim:

Zygocactus truncatus

Rhipsalidopsis truncatus

Epiphyllum truncatum

Cactus truncatus

Epiphyllum altensteinii

Epiphyllum bridgesii

Epiphyllum delicatum

Epiphyllum purpurascens

Epiphyllum ruckeri

Epiphyllum truncatum violaceum

Epiphyllum truncatum sp

Klima:
Subtropska vlažna gozdna klima
Minimalna temperatura: 12°C (53°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-šotna-peščena
Razmnoževanje:
listni potaknjenci
semena
Oblika rastline:
grmičasta
viseča
Tip rastline:
notranja
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rdeča
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Bolezni:
Gniloba korenin kaktusov (Sclerotium cacticola)
Glivična porumenelost (Fusarium oxysporum)
Glivična uvenelost (Verticillium)
Bakterijska uvenelost (Pseudomonas)
Bakterijska porumenelost (Erwinia)
Bakterijske bolezni ()
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
majhen
Izvor (pokrajina):
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

V domovini členasti kaktus raste na polsenčnem, vlažnem in toplem prostoru. Rastlina je grmičaste oblike z mnogimi povešenimi členki. Le-ti so dolgi do 5 in široki do 3 cm. Na dnu so zožani, na koncu pa topi ter ob straneh nazobčani.Novi listi in popki poženejo iz vrhov zadnjih členov in so na koncu ponavadi brez ščetinic.Cvet je dolg od 6-8 cm, z nazaj zavihanimi venčnimi listi in štrlečimi prašniki.

Po cvetenju v decembru, pustimo rastlino v prvih treh mesecih novega leta počivati. Zalivamo bolj malo, toda substrat mora vseeno biti rahlo vlažen. Koncem aprila začnemo z izdatnim zalivanjem. V poletnih mesecih gnojimo z hranili za kaktuse in sukulente.Pri visokih temperaturah ali ko opazimo da se listi gubajo rastlino tudi škropimo. Ne sme biti na direktnem soncu. Če členki preveč pordečijo, jo premaknemo bolj na senčno mesto.Ker je epifitna rastlina, ne prenese stoječe vode. Prav hitro se lahko pojavi koreninska gniloba in rastlina propade.

Septembra zmanjšamo število zalivanj ter v oktobru zalijemo samo enkrat na mesec, tako da rastlina napravi popke. Ker je to kaktus kratkega dne omejimo tudi dnevno svetlobo na 8-10 ur.Idealna nočna temperatura naj bi bila okrog 15 st. C., dnevna pa od 17-18 st. Koncem novembra lončnico prenesemo v stanovanje in jo pri temperaturi 20-22 st.C začnemo pogosteje zalivati. Za božič nas bo kaktus razveselil z obilnimi cvetovi.

Ker za nastavitev popkov zahtevajo 14-16 ur teme, jih pri nas v septembru prenesemo v temen prostor pod police v stekleniku. Z krajšanjem dnevne svetlobe ( v Holandiji steklenike prekrijejo z črno folijo) lahko rastlino pripravimo da cvete že oktobra ali pa šele februarja.Računamo lahko, da se bodo cvetovi razvili cca 3 mesece po nastanku prvih popkov.

Nasveti:
  • Rastlina ne prenaša apnenca.Občutljiva je na stoječo vodo.

  • Ko začne nastavljati popke , jo ne smemo premikati.

  • Ko rastlino kupite, jo takoj po cvetenju presadite v humusno-peščeni substrat.

  • Zemlji za kaktuse, dodajte še 1/3 kremenčevega peska.

  • Priporočamo vam uporabo Internet zalivalčka.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)