Kanarski grint - Kleinia neriifolia

Latinsko ime: Senecio kleinia
Lokalno ime: Kanarski grint
Skupina:
Sukulente
Družina:
Asteraceae
Sinonim:

Kleinia neriifolia

Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 8-12°C (46-53°F)
Optimalna temperatura: 22-24°C (71-75°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za sukulente - S standard
Oblika rastline:
grmičasta
pokončna
v skupinah
Tip rastline:
balkonska
notranja
sobna
Vrsta rastline:
trajnica
zimzelena
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
belkasta
rumenkasta
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
suličast
sivkast
mesnat
Izvor (pokrajina):
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Sočnica je endemit Kanarskih otokov ter ponavadi raste skupaj z E. canariensis v kanjonih, imanovanih barrankas, ki se strmo spuščajo z nadmorske višine 1000 m proti morski obali. To je sušno, skalnato, kamnito območje, imenovano Cardonal tabaibal, brez rodovitne zemlje, z veliko sonca, stalnimi vetrovi, izredno skromnimi letnimi padavinami (100-200mm) in srednjo letno temperaturo okrog 22 stopinj C. Tod raste le nizko grmovje ter sukulente, ki lahko shranjujejo vodo v svojih odebeljenih telesih.
Vzgoja ni problematična, če se upoštevajo osnovne potrebe te rastline. Zimsko obdobje mirovanja pri tej sočnici nastopi koncem novembra in suha rastlina vsaj 4-5 mesecev ne potrebuje nobene vode pri nizki temperaturi 8-12 stopinj C. V pozni pomladi začnemo postopoma in previdno zalivati in tako nadaljujemo tudi v poletnih mesecih. Vegetacijsko obdobje se začne šele v septembru, ko povečamo količino vode. Ker pri rasti potrebuje tudi toploto je najbolje, da jo prenesemo v notranji prostor, po koncu vegetacije pa ji nudimo zgoraj navedene pogoje.
Sočnica ima sivozeleno steblo katerega krasijo brazgotine odpadlih listov, na vrhu pa je krošnja podolgovatih sivozelenih suličastih listov, kar ji daje podobo miniaturne palmice. Tekom let in ob pravilnem vzdrževanju lahko doseže višino do 150 cm ter dekorativno deluje v prostoru.
Bolezni: dovzetna je za napade volnatega kaparja, zato je zlasti v spomladanskem času potrebno večkrat pregledat listne osnove.

 

Nasveti:

Intenzivno zalivanje začeti šele avgusta, ko se začne rastno obdobje.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)