Hibridni spatifil

Latinsko ime: Spathiphyllum hybrid
Lokalno ime: Hibridni spatifil
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Araceae
Klima:
Tropska
Minimalna temperatura: 16-18°C (60-64°F)
Optimalna temperatura: 22-24°C (71-75°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotno-prepustna
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
Oblika rastline:
pokončna
Tip rastline:
notranja
okenska
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
raznobarvna
Presajanje: na 24 mesecev (2 leti)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Bolezni:
Bakterijska uvenelost (Pseudomonas)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
podolgovat
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Ena izmed mnogih vrst rastlin, ki je pomembna za čiščenje zraka v stanovanjskih prostorih. Ugotovili so, da so te sorte ene od najbolj uspešnih čistilcev zraka, saj vsrkavajo kar največ ogljikovega diosksida iz zraka, zmanjšajo količino škodljivih snovi in vplivajo na njegovo vlažnost. Seveda morajo biti spatifili čim večji, saj pri malih lončnicah ne bomo dosegli želenega učinka.
Njihovi veliki bujni zeleni listi, zaradi katerih jih v glavnem vzgajajo, so v okras vsakemu stanovanju. V stanovanju najdemo svetli prostor zaščiten pred direktnim soncem, odmaknjen vsaj 30 -40 cm pred grelnimi telesi. Pri nočni temperaturi med 16-18 stopinj C.in dnevni med 22-24 st.C.zalivamo vsak teden, če je zrak suh pršimo tudi po listih. Ker je tropska rastlina zahteva stalno vlago in se substrat ne sme popolnoma izsušiti, ne glede na to pa korenine ne prenesejo stoječo vodo. Zato priporočamo, da vsaj prvo leto po nakupu lponec stoji na podstavku, da lažje kontroliramo količino vode. Ko se boste navadili na ciklus zalivanja in potrebe po vodi,lončnico lahko premestimo v okrasni lonec. Ponavadi se na listih nabere prah, katerega previdno odstranimo z mehko krpo. V pozni pomladi, pred rastno sezono, spatifil odnesemo v zunanji prostor ter liste dobro speremo z nežnim curkom mlačne vode. Poleti, ob zvišani sobni temperaturi zalivamo redno ter pršimo po listih z mehko vodo ali deževnico, ter dodajamo foliarna gnojila. Ko opazimo, da listi venijo in se začnejo povešati zopet izdatno zalijemo. Pazite, da niso izpostavljeni direktni mrzli cirkulaciji zraka klimatskih naprav. Profesionalni gojitelji imajo skozi celo sezono stalno odprte steklenike, kateri so zjutraj ispostavljeni soncu, pozneje pa se vklopi avtomatsko senčenje. V jesenskem času jih ispostavijo tudi nižjim nočnim temperaturam, da se utrdijo in lažje prezimijo.
Ob nakupu rastline pri nizkih temperaturah, pazite, da rastlina ni dalj časa v mrzlem avtomobilu, ker lahko pomrznejo listi.
Spatifil potrebuje humozno mešanico zemlje ter dovolj velik lonec za hitrejši razvoj koreninskega sistema.
Ponavadi spathiphyllum razmnožimo z delitvijo, vrtnarji z semeni. Dovzeten je za volnatega kaparja.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)