Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Tillandsia aeranthos - Tilancija erantos - Pourretia aeranthos

Tilancija erantos - Pourretia aeranthos

Latinsko ime: Tillandsia aeranthos
Lokalno ime: Tilancija erantos
Skupina:
Tilancije
Družina:
Bromeliaceae
Sinonim:

Pourretia aeranthos

Klima:
Subtropska
Tropska
Minimalna temperatura: 14-16°C (57-60°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
polsenčen
Zemlja:
ne potrebuje zemlje
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
rozetasta
v skupinah
Tip rastline:
notranja
okrasna
zbirateljska
Vrsta rastline:
socvetje
večletnica
Višina: 20 cm (7.8 in.)
Barva cveta:
rdečkasta
modra
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Krvava uš (Eriosoma lanigerum)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
dlakast
majhen
Izvor (država):
Brazil
Paraguay
Uruguay
Izvor (ozemlje):
South America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

V domovini raste kot epifit na drevju ob obalah rek ter na skalah obmorskih ravnic. Hitro se razmnožuje in sčasoma napravi velike kolonije. Je ena od redkih tilancij ki cvete vsako leto

 

Spada med zelenolistne tilancije. Pozimi jo moramo imeti na svetlem, toplem prostoru, na okenski polici. Pršiti jo moramo večkrat kot sivobele tilancije. Te vrste ne poznajo sušnega obdobja, prav tako tudi zimskega počitka. Zahtevajo tudi večjo zračno vlago, katero pa v sobnih razmerah težko ustvarimo.

 

Poleti, jo ob vročih dnevih vsak dan pršimo, enkrat ali dvakrat tedensko pa za nekaj minut potopimo v mlačno vodo Ob bolj hladnih spomladanskih in jesenskih dnevih, jo moramo po pršenju obrniti, tako da voda isteče iz rozete.

 

Tilancije se razmnožujejo s semeni, kar pa zahteva kar nekaj znanja in ustrezne pogoje.

Lahko jo razmnožimo tudi s stranskimi poganjki. Ko se matična rastlina, po cvetenju začne sušiti, naredi ob pravilni vzgoji, stranske poganjke. Le- te previdno odstranimo ter jih ponovno pritrdimo na podlago. V rastni sezoni, od maja do avgusta, rastlina ob pravilnem pršenju in zadostni zračni vlagi, naredi nove oprijemalne koreninice, katere se oprimejo podlage in tilancija raste naprej.

V zimskih mesecih, rastline ne rastejo, ker nimajo ustreznih pogojev, zato jih moramo pazljivo in pomalem pršiti, ravno toliko, da jih obdržimo pri življenju.Zato priporočamo da se vsaj za začetek priklopite na naš sistem za zalivanje ZALIVALČEK.

Nasveti:

Če jo pršite z deževnico, vodi ni potrebno dodajati gnojil.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)