Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Tillandsia ionantha f. rubra - Rdeča tilancija - Tillandsia ionantha

Rdeča tilancija - Tillandsia ionantha

Latinsko ime: Tillandsia ionantha f. rubra
Lokalno ime: Rdeča tilancija
Skupina:
Tilancije
Družina:
Bromeliaceae
Sinonim:

Tillandsia ionantha

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 8-10°C (46-50°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen zmerno zasenčen
Zemlja:
ne potrebuje zemlje
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
rozetasta
v skupinah
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
socvetje
večletnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
modra
modrovijolična
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
belkast
dlakast
Izvor (država):
Guatemala
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Uvršča se med sive in srebrnobele tillandsie, ter lahko prenese dokaj nizke zimske temperature. V našem stekleniku so pozimi 4 mesece brez vode na 8-10 stopinj C. Pri tej temperaturi je vsaka vlaga, ki se nabere v rozeti, lahko usodna ter tilancia v kratkem času segnije in odmre. Ta čas je njihovo sušno obdobje, ne rastejo temveč počivajo. V primeru, da imamo aranžma z tilancijami v stanovanjskem prostoru in na temperaturi med 20 in 24 stopinj C, pršimo 1 krat na 14 dni, v dopoldanskem času,da se listi rozete do večera posušijo.  Spomladi začnemo z bolj pogostim pršenjem, v začetku poletja, ko se začne rastna sezona, jih izdatno popršimo ali za nekaj minut potopimo v vodo. Ker se začenja obdobje vegetacije morajo biti tillandsie na svetlem in toplem prostoru okenske police, balkona ali zunanjega prostora, zaščitenega pred dežjem in direktnim soncem. V obdobju nekaj poletnih mesecev, rastline pršimo dvakrat ali trikrat tedensko, glede na vremenske pogoje. V vročih sončnih dneh tudi vsak dan, saj voda hitro izpari. Jeseni, ko se začnejo nizke nočne temperature  prenesemo tilancije zopet v notranji prostor in jih pripravimo na počitek.
Tilandsie lahko pritrdimo na les, kamen, školjko ali drugo poljubno podlago. Uporablja se vroče lepilo tako da se nanese na podlago, počaka da se ohladi, nato pa pritrdi rastlino. Lahko privežemo z vrvico ali oblepimo s samolepilnim trakom.  Čez nekaj časa tillandsia požene oprijemalne koreninice, kar je vidno na zgornji sliki, s katerimi se pričvrsti na podlago. Tedaj lahko vrvico ali selotejp odstranimo. Na ta način se vzdržujejo vse sive in sivosrebrne tilancije.
Bolezni: glej sliko: Fusarium – prepogosto zalivanje povzroči gnilobo rozetnih listov in s tem propad tilancije.

Nasveti:

V spomladanskem času moramo biti pozorni na eventualni napad vatastih uši, katere v začetni fazi lahko odstranimo mehansko. Ne priporočamo uporabo insekticidov!

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)