Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Tillandsia xerografica - Tilancija kserografika

Tilancija kserografika

Latinsko ime: Tillandsia xerografica
Lokalno ime: Tilancija kserografika
Skupina:
Tilancije
Družina:
Bromeliaceae
Klima:
Subtropska
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 26-30°C (78-86°F)
Prostor:
sončen zmerno zasenčen
sončen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
ne potrebuje zemlje
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
rozetasta
v skupinah
Tip rastline:
balkonska
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
socvetje
večletnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rdečevijolična
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
belkast
dlakast
Izvor (država):
Mexico
Guatemala
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Domovina so puščavski predeli Srednje Amerike z dokaj nizkimi  nočnimi in visokimi dnevnimi temperaturami. Zaradi teh razlik se zjutraj tvori rosa, katero debeli sukulentni listi v rozeti vpijajo in tako preživijo dolgotrajno sušno obdobje. Pokriti so z drobnimi sivosrebrnimi dlačicami s pomočjo katerih uspešno odbijajo močne celodnevne sončne žarke.
Spada med večje vrste tilancij ter raste zelo počasi. Na sobni temperaturi naj v zimskem času  počiva, torej čim manj pršenja in zalivanja v rozeto. Ko opazimo, da se listi začnejo grbančiti in sušiti, dolijemo v rozeto malo vode. Na nižjih temperaturah med 10-12 stopinj C. vsaj 4-5 mesecev ne potrebuje nobene vode ali pršenja.
V rastni sezoni priporočamo, da rastlino premestimo na zunanji sončni ali rahlo zasenčeni prostor ter pršimo vsaki drugi dan, enkrat tedensko pa v rozeto dolijemo malo deževnice. Ob visokih temperaturah in intenzivnem izhlapevanju rastlino lahko potopimo za nekaj časa v deževnico. Cvet se razvija zelo počasi saj traja kar nekaj mesecev da doseže popoln razcvet. V rozeti nikoli ne sme biti voda dalj časa, saj to privede do gnitja rozete in Tillandsia propade. To je najbolj pogosta napaka gojiteljev, kateri to pravilo ne upoštevajo.
Bolezni: Ta vrsta je dokaj odporna na razne manjše insekte in le enkrat smo na njej izsledili uši iz rodu Coccoidea, kar se vidi na zgornji sliki. Odstranimo jih uspešno z insekticidi na bazi rastlinskih ekstraktov (Piretroidi).
Znani so hibridi:
Tillandsia xerografica X brachycaulus
Tillandsia xerografica X capitata
Tillandsia xerografica X fasciculata

Nasveti:

Priporočamo: Če je pozimi sončno in suho, pršiti zelo malo.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)