Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Trichocereus pachanoi - Omamni stebričar - San pedro

Omamni stebričar - San pedro

Latinsko ime: Trichocereus pachanoi
Lokalno ime: Omamni stebričar
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Cereae
Sinonim:

San pedro

Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
mešanica zemlje za kaktuse - S standard
Oblika rastline:
pokončna
Tip rastline:
notranja
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 100 cm (39 in.)
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Gniloba korenin kaktusov (Sclerotium cacticola)
Glivična porumenelost (Fusarium oxysporum)
Glivična uvenelost (Verticillium)
Bakterijska uvenelost (Pseudomonas)
Bakterijska porumenelost (Erwinia)
Bakterijske bolezni ()
Oblika lista:
bodice
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Uspeva v Andih na nadmorski višini od 2000 do 3000m.Vzgaja se kot okrasna rastlina ter se veliko uporablja kot osnova pri cepljenju drugih vrst kaktusov. V prejšnjih stoletjih so ga Indijanci uporabljali v tradicionalni medicini. Telo stebričarja namreč vsebuje kar nekaj vrst različnih drog, med njimi tudi meskalin. Posušene kolobarčke kaktusa so žvečili in se tako še živi približali bogu, ko je učinek droge popustil, so se zopet znašli v realnosti vsakdanjika. Uporabljali so stare rastline, ki so rastle počasi na peščenih in nehranljivih tleh. Te so vsebovale največjo koncentracijo droge. Kaktusi kot so, (Trichocereus,Lophophora, Astrophytum, Ariocarpus) gojeni pod steklom ali plastiko v humusnem substratu, dohranjevani, ki v 3-4 letih dosežejo zavidljivo velikost, vsebujejo zanemarljive in minimalne količine droge.
Za uspešno rast potrebuje vodopropustno mešanico zemlje za kaktuse, kisel gozdni humus, ilovnato peščenko ter kremenčev pesek in mivko. V zimskem obdobju najbolje prezimi na svetlem in hladnem prostoru pri temperaturi 10 do 12 stopinj C. Starejše rastline ni potrebno zalivati 4 mesece, mlajše zalijemo malenkostno 1 krat mesečno v podstavek. V primeru, da je stalni prostor na svetlem v stanovanju zalijemo 2 krat mesečno. Pri tem načinu je verjetno, da se bo začela tako imenovana divja zimska rast. Kaktus na sliki je prezimil v normalno ogrevanem stanovanju pored tega je bil lonec z rastlino v okrasnem loncu kjer je zastajala voda. Takih poškodb se ne da več popraviti temveč je edini način, da se podaljšani del spomladi odreže. V rastni sezoni se zalije 1 krat tedensko, oziroma malo manj če nastopi daljše obdobje slabega vremena.
Razmnožujemo z semeni in potaknjenci, ki se zlahka okoreninijo. Ker v domačih pogojih raste dokaj hitro, lahko v nekaj letih dobimo več primerkov omenjene rastline. Občutljivi so na koreninsko gnilobo, včasih pa ga napade tudi vatasti kapar.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)