Dlakasti živi kamenček

Latinsko ime: Trichodiadema densum
Lokalno ime: Dlakasti živi kamenček
Skupina:
Živi kamni
Družina:
Aizoaceae
Klima:
Subtropska polpuščavska in puščavska klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 26-28°C (78-82°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
svetel, sončen
Zemlja:
mešanica zemlje za žive kamne - S standard
Razmnoževanje:
mladi izrastki
semena
Oblika rastline:
grmičasta
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
popoldancvetoča
trajnica
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
rdečevijolična
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
eliptičen
laski
mesnat
zelo majhen
Izvor (država):
South Africa
Izvor (pokrajina):
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Grško. Diadema – vrh, teme                               trix – las, dlaka

Tudi tej rastlini je domovina južna polobla. Vegetacijsko obdobje se začne avgusta meseca in traja do sredine novembra, ko jo nehamo zalivati in jo pripravimo na zimski počitek. Posebno moramo paziti, da jo ne presenetijo nizke temperature, substrat v katerem je posajena, pa je še zmeraj vlažen. Korenine bodo začele gniti in sledi propad rastline. Zato jo držimo v oktobru in novembru na večji temperaturi od 15 do 18 stopinj C. V suhem substratu brez problemov zdrži nizke temperature okrog  O stopinj C. V mojem stekleniku ima prostor na najvišji polici tik pod oknom, tako da prejme čim več svetlobe. Počiva 3-4 mesece, potem pa nastavi popke in zacveti.
Potaknjenci stari 2-3 leta ne dobijo več nobene vode že koncem septembra, počivajo 3-4 mesece in v februarju že nastavijo popke in cvetejo.
Poleti, v najbolj vročih mesecih julija in avgusta imajo letni počitek in jih ponavadi zalijem samo enkrat, glede na stanje lističev.
Substrat naj bo sestavljen iz 1/4 listavke, 1/4 krtinke , 1/4 kremenčevega peska ter 1/4 vermikulita, glinoporja in vulkanskega plovca.
Če jih v rastnem obdobju dognojujemo, ponavadi ne cvetejo, zato jih mi zalivamo samo z deževnico. Rastejo zelo počasi in s prekomernim dodajanjem vode dosežemo, da začnejo gniti korenine.
Dovzetne so zlasti na volnatega kaparja, zato je priporočljivo, da jih spomladi 1-2 krat preventivno zalijemo s poljubnim sistemskim insekticidom.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)