Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Vriesea hybrid - Vriezeja - hibridi

Vriezeja - hibridi

Latinsko ime: Vriesea hybrid
Lokalno ime: Vriezeja - hibridi
Skupina:
Bromelije
Družina:
Bromeliaceae
Minimalna temperatura: 12-16°C (53-60°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
mešanica zemlje za bromelije B
Razmnoževanje:
mladi izrastki
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
cvetoča
socvetje
zimzelena
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
raznobarvna
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Rastlinjakov kapar (Pseudococcus maritimus)
Kapar - ščitasta uš (Coccoidea)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
svetlo zelen
ploščat
mečast
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Križance dobijo tako da križajo dve vrsti rastlin z različnimi lastnostmi in tako združijo dobre značilnosti obeh vrst. Vzgajajo jih v steklenikih z optimalno vlago, svetlobo in temperaturo, ki jo potrebuje določena vrsta za najbolj uspešno rast. V današnjem času je vse to računalniško vodeno. Zaradi tega so hibridi (križanci) najbolj prilagojeni pogojem v bivalnih prostorih kjer tudi najlepše uspevajo.Rastline lahko postavimo na okensko polico nad radijatorjem, pod pogojem da so v podstavku kamor se odteka odvečna voda. Lonček z rastlino ne sme stati v vodi temveč mora biti dvignjen nad njo (cca 1 cm). Na ta način je rastlina deležna vsaj nekaj zračne vlage ki izpareva iz vode. Ob sončnih zimskih dneh to dopolnimo še z pršenjem ob dopoldanskem času. Čez dan dobijo rastline toploto od radijatorja, ponoči pa gretje ugasnemo. Tako dobimo razliko med dnevno in nočno temperaturo kar izredno dobro vpliva na rast bromelij.

 

Pri temperaturi nad 18 °C mora biti v listni rozeti stalno voda, pri nižji temperaturi pa naj bo vlažna samo zemlja, v rozeto pa ni potrebno dolivati vode.

Zalivamo vedno z deževnico ali postano vodo, kateri lahko po potrebi dodamo gnojilo za bromelije.Ob nakupu so namreč večinoma posajene v nehranilni šotni substrat.

Če rastlino kupite v specijaliziranih centrih so le-te že posajene v ustrezno hranilno mešanico zemlje in dognojevanje ni potrebno.

Nasveti:

Zalivamo v rozeto, kjer mora biti stalno voda.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)