Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Yucca elephantipes - Velika juka - Yucca guatemalensis

Velika juka - Yucca guatemalensis

Latinsko ime: Yucca elephantipes
Lokalno ime: Velika juka
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Agavaceae
Sinonim:

Yucca guatemalensis

Klima:
subtropska visokogorska klima
Minimalna temperatura: 2-4°C (35-39°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 200 cm (78 in.)
Barva cveta:
bela
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Rdeči pajek (Brevipalpus obovatus)
Oleandrov kapar (Aspidiotus hederae)
Rastlinjakov cevasti kapar (Orthezia insignis)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
podolgovat
Izvor (ozemlje):
South America
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Velika juka je idealna rastlina za okras notranjih prostorov.Ker raste v višino, ne zavzema veliko prostora.Zadovolji se z bolj svetlim, pa tudi temnejšim prostorom.

V toplejših krajih, kjer temperatura pozimi ne pade pod minus 3 stopinje C, jo lahko imamo na prostem.Izberemo polsenčno, zatišno lego zavarovano pred dežjem.

V naših razmerah, jo jeseni prenesemo v notranji prostor.Pozimi, v času počitka,zahteva suh, hladen prostor 10-12 stopinj C. Zalivamo v podstavek,enkrat mesečno.

Če raste na sobni temperaturi, zalivamo enkrat na 14 dni, enkrat tedensko pa jo pršimo po listih.Suh in topel zrak ji ni po godu, zato se vršički listov začnejo sušiti. Spomladi moramo iz listov sprati prah, kateri se je nabral preko zime.Poleti zalivamo 3 krat mesečno.Hvaležna vam bo, če jo za nekaj mesecev postavite na zunanji polsenčni prostor.V rastni sezoni lahko tudi dognojujemo.

Za uspešno in lepo rast je izredno pomembna prepustna mešanica zemlje in dobra drenaža. Nikoli ne sme stati dalj časa v vodi, zato priporočamo, da se lonec nahaja v podstavku, kjer lahko kontroliramo količino vode.Če je rastlina v okrasnem loncu, se na dnu ponavadi nabere voda, ki ne more izhlapevati in rastlina propade.Šele ko postanete vešči pri zalivanju, jo lahko postavite v okrasni lonec.

Najbolje je, da jo zalijete takrat, ko se zemlja izsuši, kar je odvisno od sestave zemeljskega substrata.

Priporočamo, da jo po nakupu presadite v večji lonček z prepustno mešanico zemlje.

Ko je rastlina mlada, presajamo na 2-3 leta. Pozneje, zaradi težavnosti presajevanja, samo odstranimo zgornji sloj zemlje ter ga zamenjamo z svežim.

Ob pravilni vzgoji, pozimi hladno in počitek, poleti zunanji prostor, rastlina včasih naredi tudi cvetni kobul bele do krem barve.Ker jih lahko opraši samo posebna vrsta metuljev, ki živijo samo v njihovi domovini, pri nas nikoli ne razvijejo semen.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)