Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Živi kamni - Litopsi (Lithops), mesemsi (Mesembryanthemaceae) - opis

Litopsi (Lithops), mesemsi (Mesembryanthemaceae)

Živi kamni ali napoknice so rastline sušnih predelov, ki spreminjajo barvo glede na okolico (mimikrija)
Rastejo v puščavskih in sušnih predelih Južne Afrike. V ekstremnih pogojih uspevajo zaradi posebne zgradbe telesa. Zdržijo dolge sušne dobe ter velike temperaturne razlike, čez dan +50°C, ponoči 0°C. Za njih je značilna barvna mimikrija (spreminjanje barve telesa glede na okolico). Ta lastnost jih varuje pred živalmi. V peščenih tleh so opazni samo v času cvetenja. Cvetovi se odpro popoldan in se zapro pred mrakom. Ko odcvetijo naredijo semensko roško, katera je neprodušno zaprta in več mesecev ščiti semena pred izsušitvijo in živalmi. Ob stiku z vodo se takoj odpre in izvrže semena. Razlikujejo se po različnih barvnih odtenkih in ornamentih. Pozimi jih ne zalivamo. Rastno obdobje se prične spomladi, ko jih pričnemo rahlo zalivati. Pri prekomernem zalivanju bo živi kamenček zgnil. Enomesečna suša konec poletja jih pripravi na cvetenje v začetku jeseni.
Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)