Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Adenia aculeata - bodičasta adenija - Modecca aculeata, Adenia manganiana

bodičasta adenija - Modecca aculeata, Adenia manganiana

Latinsko ime: Adenia aculeata
Lokalno ime: bodičasta adenija
Skupina:
Bulbe
Družina:
Passifloraceae
Sinonim:

Modecca aculeata

Adenia manganiana

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 12-14°C (53-57°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen
svetel
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
okrogla
nadzemni gomolj - bulba
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
krem
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Rdeči pajek (Brevipalpus obovatus)
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
ploščat
srednjevelik
Izvor (država):
Somalia
Kenya
South Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Dosedaj je odkrito in zapisano 95 vrst iz rodu Adenija. Vzgajajo se lahko kot okrasne rastline, zaradi različnih oblik bulb, t.j. odebeljenega nadzemnega dela stebla, iz katerih rastejo različno oblikovani listi in raznobarvni cvetovi.Nekatere vrste drevesaste oblike se vzgajajo kot kulturne rastline z užitnimi plodovi npr. Pasijonkin plod, Marakuža, druge vrste kot A.digitata in A.venenata pa so registrirane kot zdravilne rastline
Pri večini je sok strupen, predvsem za živali.
V domovini rastejo na suhem, grmičastem, skalnatem ozemlju na nadmorski višini do 1600m.Večinoma so popenjalke opremljene z viticami ki služijo za oprijemanje, nekatere vrste pa imajo debla oborožena z trnji.Spadajo med raritetne rastline s katerimi se ponaša vsaka boljša zbirka sukulent.V naravi raste na skalnatih in grmičastih terenih, do 1600m višine.Je popenjavka opremljena z viticami za oprijemanje, pred živalmi pa je zaščitena z trnji.Pozimi naj bo na hladnem mestu 10 do 12 stopinj C. Vsaj 4-5 mesecev ne potrebuje vode. Če jo imamo na sobni temperaturi, skromno zalijemo enkrat mesečno. Bolje je da odmeče vse liste, kot pa da zgnije zaradi preobilnega zalivanja.
Poleti je lahko v notranjem ali zunanjem sončnem prostoru. Bulba naj bo po možnosti zasenčena, ostali deli rastline pa so lahko na direktnem soncu. V obdobju vegetacije jo lahko tudi večkrat zalijemo.
Če bo imela zimski počitek, nas bo poleti razveselila z obilnimi kremastimi cvetovi.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)