Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Adenia glauca - Zeleno-siva adenija - Modecca glauca

Zeleno-siva adenija - Modecca glauca

Latinsko ime: Adenia glauca
Lokalno ime: Zeleno-siva adenija
Skupina:
Bulbe
Družina:
Passifloraceae
Sinonim:

Modecca glauca

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 13-15°C (55-59°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
sončen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
okrogla
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rumena
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
srčast
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Nadzemna bulba repaste oblike ki lahko v starosti doseže tudi do 3m premera. Listi so več ali manj okrogli, pri osnovi petdelni, modrozelene barve. Cvetovi so dvospolni.Rastlina je zelo občutljiva na vodo (na prekomerno zalivanje) ki hitro povzroči gnilobo in bulba propade.Posebno je treba paziti spomladi in jeseni, ko je količina vode pri zalivanju odvisna od temperature. Ko v stanovanjih spomladi izklopijo centralno kurjavo, lahko ponoči  nastopijo nižje temperature in takrat bulbo manj zalivamo. V rastnem obdobju, ob toplem sončnem vremenu jo lahko zalijemo obilno, nato pa pred ponovnim zalivanjem pustimo da se zemlja popolnoma izsuši.Če je na prostem, mora biti zaščitena pred padavinami, lahko pa je na direktnem soncu.Vzgoja iz semen je dokaj zahtevna in zahteva nekaj znanja in občutka, predvsem pa ljubezen do rastlin.
Posejano seme je sicer vzkalilo, toda od cca. 30 enoletnih rastlin , nam jih je po 5 letih ostalo samo 6. Doma vzgojene rastline redkokdaj ali pa nikoli ne dobijo tako lepe oblike bulb, kakršne lahko zrastejo v domovini. Zato so pri zbirateljih importi zelo iskani. Do njih pa lahko prideš le naključno, ker je legalna trgovina z njimi prepovedana.

Nasveti:

Dokler ne ugotovite koliko vode potrebuje se nujno priklopite na zalivalček.

 

 

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)