Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Ariocarpus fissuratus - Lojdijev ariocarpus - Roseocactus fissuratus v. lloydii, Anhalonium engelmannii

Lojdijev ariocarpus - Roseocactus fissuratus v. lloydii, Anhalonium engelmannii

Latinsko ime: Ariocarpus fissuratus
Lokalno ime: Lojdijev ariocarpus
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Cactaceae
Sinonim:

Roseocactus fissuratus v. lloydii

Anhalonium engelmannii

Klima:
Subtropska polpuščavska in puščavska klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 28-32°C (82-89°F)
Prostor:
sončen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Tip rastline:
zbirateljska
Vrsta rastline:
trajnica
Barva cveta:
lila
roza
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Koreninska nematoda kaktusov (Heterodera spp.)
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Gniloba korenin kaktusov (Sclerotium cacticola)
Glivična porumenelost (Fusarium oxysporum)
Glivična uvenelost (Verticillium)
Bakterijska uvenelost (Pseudomonas)
Bakterijska porumenelost (Erwinia)
Bakterijske bolezni ()
Oblika lista:
mesnat
Izvor (država):
Mexico
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Izredno lep ariokarpus, ki spada v vsako bogatejšo zbirko. V naravi je telo rastline zaradi zaščite pogreznjeno v zemljo, listi so temno zelene sivkaste barve, nagrbančeni in kakor posuti z bradavicami, podobnimi kamnom in kamenčkom okoli njega. Tako neopazno, zelo počasi rastejo iz leta v leto, dokler ne zacvetejo v lepi škrlatno roza barvi. Močne repaste korenine, katere se z leti razvijejo, zahtevajo visoke lončke z mivkastim, peščenim substratom. Večje rastline so lahko brez bojazni šest do osem mesecev brez vode. Že v sredini septembra prenehamo z zalivanjem, začnemo šele aprila naslednje leto. Na ta način mi je uspelo rastline obdržati pri življenju dolgih petinštirideset let. Cvetove, ta vrsta nastavi šele po  12 letu starosti, nato pa vsako leto koncem septembra ali v začetku oktobra. Za uspešno nastavitev popkov mora imeti visoko temperaturo in močno svetlobo, kar dosežemo z namestitvijo rastlin tik pod okni. Poleti je lahko tudi zunaj, zaščiten pred padavinami, do pozne jeseni, ko ga po cvetenju prenesemo v notranji prostor. Pri tempazimo, da mu direktno sonce ne ožge listov.
Včasih rastline napade tudi volnati kapar, posebno če je sestava zemlje preveč humusna. Z leti sem prišel do ugotovitve, da se v peščenem nehranljivem substratu izredno težko zaredijo kaparji ali drugi škodljivci.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)