Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Ariocarpus kotschoubeyanus - Rdečecvetni ariokarpus - Roseocactus kotschoubeyanus, Anhalonium kotschoubeyanum

Rdečecvetni ariokarpus - Roseocactus kotschoubeyanus, Anhalonium kotschoubeyanum

Latinsko ime: Ariocarpus kotschoubeyanus
Lokalno ime: Rdečecvetni ariokarpus
Skupina:
Kaktusi
Družina:
Cactaceae
Sinonim:

Roseocactus kotschoubeyanus

Anhalonium kotschoubeyanum

Klima:
Subtropska polpuščavska in puščavska klima
Minimalna temperatura: 5°C (41°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
svetel, sončen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
rozetasta
Tip rastline:
zbirateljska
notranja
Vrsta rastline:
trajnica
cvetoča
Višina: 10 cm (3.9 in.)
Barva cveta:
rdečevijolična
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Kapar - ščitasta uš (Coccoidea)
Rdeči pajek (Brevipalpus obovatus)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Oblika lista:
temno zelen
ploščat
Izvor (država):
Mexico
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Americas
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Tudi ta vrsta v domovini raste na apnenčastih gričevnatih tleh na višini 1000 -1300m mehiških pokrajin: Zacatecas, San Luis Potosi, Nuevo Leon, Tamaulipas. Prizemne rozete zrastejo 7 do 9cm premera,  ter so barvno popolnoma  prilagojene okolju tako, da so opazne šele v obdobju cvetenja. V sušnem obdobju (pri nas zimskem obdobju) močan koreninski sistem rastlino potegne v tla, vetrovi jo pokrijejo s peskom in prahom ter tako zavarujejo pred sončno pripeko. Ker je v njihovi domovini poleti deževno obdobje, tudi v naših razmerah potrebujejo več vode. Zalivamo enkrat na 10 dni v sončnem vremenu in enkrat na 15 dni v deževnem času. Če so čez poletje zunaj, morajo biti pod streho ali napuščem, tako da lahko kontroliramo količino padavin. Substrat mora biti propusten, ker koreninski sistem ne prenese stoječe vode, zlasti ne, ko zunanje temperature padejo pod 15 stopinj C.  Zaliti zgodaj spomladi ali v pozni jeseni, ob padcu temperature v nekaj dneh zgnijejo.
Kot pri lofofori ima tudi ta kaktus močno repasto korenino, ki je nekajkrat večja od telesa, zato priporočamo globok lonček in presajanje v svež substrat vsake dve leti.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)