Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Cycas revoluta - Cikas palma

Cikas palma

Latinsko ime: Cycas revoluta
Lokalno ime: Cikas palma
Skupina:
Palme
Družina:
Cycadaceae
Klima:
subtropska visokogorska klima
Minimalna temperatura: 2°C (35°F)
Optimalna temperatura: 28-32°C (82-89°F)
Prostor:
svetel, dop.ali pop. Sonce
svetel, polsenčen
Zemlja:
šotno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
stebelni gomolj
semena
Oblika rastline:
pahljačasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 100 cm (39 in.)
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Praprotni kapar (Pinnapsis aspidistrae)
Oleandrov kapar (Aspidiotus hederae)
Listna uš (Aphis ssp, Myzus spp)
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
podolgovat
srednjevelik
enopernat
Izvor (država):
Japan
Izvor (ozemlje):
Eastern Asia
Africa
Australia and New Zealand
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Vrsta je preživela že zdavnaj izumrle rastline, katere se najdejo samo še med fosili. Steblo rastline je v mladosti okrogle oblike, pozneje pa se podaljša v stupčasto obliko. Raste zelo počasi ter napravi do dva metra dolge temnozelene pernato razrasle liste ki tvorijo rozeto. Spodnji listi se sušijo ter jih je zaradi lepega videza rastline potrebno odrezati. V rastnem obdobju rastlina iz sredine rozete vsako leto požene nove liste. Čeprav razne literature navajajo razmnoževanje iz semen,smo to pri naših obiskih v številnih evropskih rastlinjakih le redko opazili. Uvažajo pa debelne gomolje različnih veličin, ki jih odrežejo od matičnega debla ter posadijo v humusno-peščen substrat.Ob visoki zračni vlagi in temperaturi nad 30 st.C , gomolji v 2-3 mesecih poženejo različno število listov in rastlina je pripravljena za prodajo.(Cena se določa na osnovi števila listov in velikosti stebla).

Rastlina je primerna za sobno vzgojo, paziti pa moramo, da je v dobi rasti ko poženejo novi listi, na svetlem prostoru.Tako zrastejo normalni močni temnozeleni listi. Če rastlina nima pravih pogojev, zrastejo rumeni, svetlozeleni podaljšani listi, ki pa v nadaljni rasti počrnijo in propadejo.

Palmo ponavadi presadimo vsake tri do štiri leta, odvisno od velikosti.Tedaj moramo pri čiščenju od zemlje, zelo paziti da ne potrgamo okrogle koralaste izrastke ki se drže korenin. Ti so namreč polni modrih alg, ki z rastlino žive v simbiozi. Če jih zaradi nepazljivosti potrgamo bo rastlina počasi shirala in odmrla.

Spomladi in poleti v rastni sezoni, potrebuje veliko svetlobe, toplote in vlage,nikakor pa korenine ne smejo biti v slabo propustni zbiti zemlji in stoječi vodi.Substrat mora biti odceden,

Pozimi ji ustreza mirovanje pri nizkih temperaturah nekaj nad O st.C lahko tudi v temnejšem prostoru.Pri višji temperaturi nad 15 stopinj C, potrebuje več svetlobe, toda ponavadi ne odmeče starih listov in spomladi se ne pojavijo nastavki novih. Če je rastlina na sobni temperaturi (od 18-22 st.C) je potrebno rastlino dvakrat mesečno

zaliti,toliko da se substrat popolnoma ne izsuši.Spomladi speremo prah, kateri se je nabral čez zimo na njenih

listih.

Rasline so moške in ženske.Oprašimo jih tako, da moška storža odtrgamo, ter jih medsebojno podrgnemo nad ženskim storžem, da odvržejo cvetni prah.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)