Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 10 Dypsis lutescens - Areka palma, Bambusova palma - Chrysalidocarpus lutescens, Areca flavescens

Areka palma, Bambusova palma - Chrysalidocarpus lutescens, Areca flavescens

Latinsko ime: Dypsis lutescens
Lokalno ime: Areka palma, Bambusova palma
Skupina:
Palme
Družina:
Arecaceae
Sinonim:

Chrysalidocarpus lutescens

Areca flavescens

Klima:
Tropska, subtropska klima
Minimalna temperatura: 10°C (50°F)
Optimalna temperatura: 24-26°C (75-78°F)
Prostor:
polsenčen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-šotno-prepustna
Razmnoževanje:
stebelni potaknjenci
semena
Oblika rastline:
pahljačasta
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 150 cm (58.5 in.)
Barva cveta:
rumenkasta
Presajanje: na 36 mesecev (3 leta)
Rariteta (redkost): ne
Škodljivci:
Rastlinjakov cevasti kapar (Orthezia insignis)
Rdeči pajek (Tenuipalpus cactorium)
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Rjava koreninska gniloba (Thielaviopsis basicola)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
podolgovat
Izvor (država):
Malaysia
Madagascar
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

V naravnem okolju doseže višino do 12 m v notranjih prostorih 3 do 4 m. V cvetlični lonec posadijo ponavadi več rastlin skupaj, da se pahljačasti dolgi listi enakomerno razporedijo na vse strani. Pogosto zapolnjuje velika predverja hotelov, letališč, restavracij, prisotna pa je tudi v pisarniških in stanovanjskih prostorih.
Vzgoja ne zahteva posebnih pogojev, saj lahko palmo namestimo tudi v zmerno osvetljen prostor, kamor ne segajo neposredni sončni žarki. Potrebuje le normalno toploto notranjih prostorov, redno zalivanje in uspeh je zagotovljen.  
Poleti, v obdobju rasti zalivamo dvakrat tedensko najbolje z deževnico, lahko uporabimo tudi mehko vodo.
Pozimi  zmanjšamo zalivanje, saj palma potrebuje malo zimskega počitka. Zato v podstavek dolijemo vodo vsakih 14 dni in rastlina jo bo vsrkala kolikor pač potrebuje. Količina je odvisna od velikosti lonca in temperature zraka v prostoru. Dva do tri krat tedensko lahko tudi pršimo ter tako poskrbimo, da se na listih ne nabere preveč prahu.
Substrat mora biti humusen z dodatkom ilovnate peščenke, vermikulita ali perlita. Presajamo vsake 3 leta ponavadi v spomladanskem času, ko je zemlja izsušena in za malo večji lonec od prejšnjega. Korenine očistimo od izčrpane zemlje ter pazimo, da jih preveč ne poškodujemo. Okrasni lonec uporabimo šele takrat, ko ugotovimo kolikšno količino vode potrebuje palma ob enkratnem zalivanju. Odvečna voda, katera se zadržuje v okrasnem loncu lahko povzroči gnitje korenin in propad rastline.
V primeru presuhega ozračja v prostoru, začnejo rjaveti konice listov. Suhe in odmrle spodnje liste moramo pred začetkom nove vegetacije odrezati.
Areka palme, med katere spada tudi Howea in Kentia, priporočajo za popolnjevanje suhih notranjih prostorov, saj imajo sposobnost, da skozi svoje liste izločajo vodo in učinkovito prečiščujejo zrak, potrebe pa so enake kot pri zoraj opisani bambusovi palmi.

Nasveti:

Pomanjkanje mineralov, zlasti kalija, povzroči klorozo, rumenenje listov, zato priporočamo da nekajkrat letno tretirate palmo z hranilnimo snovmi.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)