Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Pachypodium saundersii - Saundersijev pahipodij - Pachypodium lealii ssp. saundersii

Saundersijev pahipodij - Pachypodium lealii ssp. saundersii

Latinsko ime: Pachypodium saundersii
Lokalno ime: Saundersijev pahipodij
Skupina:
Bulbe
Družina:
Apocynaceae
Sinonim:

Pachypodium lealii ssp. saundersii

Klima:
Subtropska sušna nizko savanska ali stepska klima
Minimalna temperatura: 10-12°C (50-53°F)
Optimalna temperatura: 28-30°C (82-86°F)
Prostor:
sončen ali polsenčen
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
nadzemni gomolj - bulba
grmičasta
Tip rastline:
notranja
zbirateljska
balkonska
Vrsta rastline:
zimzelena
socvetje
trajnica
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
bela
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
svetlo zelen
eliptičen
majhen
Izvor (pokrajina):
Izvor (ozemlje):
Southern Africa
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Ta redka in lepa vrsta pahipodija raste samo na ozkem območju Zimbabva in Kvazulu-Natala na višini od 300-700m kjer so padavine redke toda obilne.Tla so suha, peščena, pomešana z kislo zemljo, peskom, skalami ter nizkim grmovjem. V začetku raste stebrasto razvejano, z leti pa se ponavadi razvije v čudovito nadzemno bulbo, pokrito z sivosrebrno skorjo, ki jo varuje pred direktnimi in vročimo sončnimi žarki. Poleti, lahko v kratkotrajnem deževnem obdobju vsrka v svojo bulbo obilo vode. Pozimi, v sušnem obdobju, sukulenta počiva, temperatura pa se lahko spusti na 10 stopinj C.
 Rastini, vzgojeni iz semen, že zgodaj odrežemo rastni vršiček. Na ta način z leti dobimo zelo lepo nizko in okroglo bulbo. Čez poletje je lahko na balkonski ali okenski polici, če imamo prostor tudi na direktnem soncu, kjer dobi zaščitni sivosrebrni oprh. Ob obilnem zalivanju telo lahko vsrka toliko vode, da enostavno poči. Tedaj za nekaj časa prenehamo z dodajanjem vode, da se poškodba na bulbi zaceli in izsuši. Substrat mora biti odceden z večjim delom kremenčevega peska ter ilovnate peščenke. Dodajanje hranil ni potrebno.
V zimskem času počitka, na sobni temperaturi previdno zalijemo enkrat mesečno, da rastlini ne odpadejo vsi listi. Pri nižji temperaturi 10-12 stopinj C. bulbe vsaj 5 mesecev ne damo vode.
Opazili smo, da se včasih ob prisotnosti drugih rastlin na listih lahko pojavijo volnate uši, ki jih odstranimo mehansko ali z biokilom.
Bolezni in poškodbe:
Sončni ožig listov nastopi, če prehitro premestimo rastlino iz notranjega prostora na direktno sonce. Ožgani listi uvenejo in odpadejo, poženejo novi.
Enoletne rastline lastne vzgoje v hranljivi mešanici zemlje rastejo zelo hitro.
Grmičasta rast. Rastlinam iz osnovnega debla požene več stranskih stebelc in se naprej razvija grmičasto.
Bulbasta rast. Če stranske poganjke pravočasno odrežemo se razvija in debeli bulba.
Gniloba korenin: prekomerno zalivanje povzroči gnitje korenin. Spodnji del stebla začne dobivati temnejšo barvo. Če odstranimo povrhnjico opazimo črno gnilobo. Rastlino ni mogoče rešiti in jo moramo zavreči.

 

Nasveti:

Priporočamo da se vsaj v začetku priklopite na zalivalčka.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)