Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 15 Pachypodium rosulatum v. gracilius - Lepi pahipodij

Lepi pahipodij

Latinsko ime: Pachypodium rosulatum v. gracilius
Lokalno ime: Lepi pahipodij
Skupina:
Bulbe
Družina:
Apocynaceae
Klima:
Tropska polpuščavska in puščavska klima
Minimalna temperatura: 6-8°C (42-46°F)
Optimalna temperatura: 28-32°C (82-89°F)
Prostor:
sončen
svetel, dop.ali pop. Sonce
Zemlja:
humusno-ilovnato-peščena
Razmnoževanje:
semena
Oblika rastline:
drevesasta
Tip rastline:
balkonska
okenska
notranja
zbirateljska
Vrsta rastline:
cvetoča
zimzelena
Višina: 50 cm (19.5 in.)
Barva cveta:
rumena
Presajanje: na 48 mesecev (4 leta)
Rariteta (redkost): da
Škodljivci:
Volnati kapar (Pseudococcidae)
Koreninski volnati kapar (Rhizzoecus falcifera)
Bolezni:
Gniloba korenin (Botrytis, Rhizoctonia, Phytophthora)
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
temno zelen
podolgovat
ploščat
Izvor (država):
Madagascar
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

V osrednjem delu južnega Madagaskarja, kjer je domovina te sukulente, se temperatura v zimskem obdobju za kratek čas lahko spusti tudi pod 0 stopinj C. Radi tega tudi v naših pogojih, pozimi  zdrži nizke temperature, seveda mora biti popolnoma suh substrat v katerem je posajena. V enemu od naših steklenikov prezimuje na okoli 6-8 stopinj C. Zaradi spodnjega bulbastega dela telesa, kjer poleti shranjuje vodo, lahko preživi brez vode vsaj 6 mesecev. Za to vrsto ne priporočamo, da jo prezimujete v stanovanjskih prostorih, saj jo visoke temperature prisilijo, da naredi podaljšane zimske poganjke, kar pokvari naravni in s tem estetski izgled rastline.
Spomladi, po ledenih možeh, sočnico nekaj časa privajamo sončnim žarkom, nato dobi prostor na direktnem celodnevnem soncu.Obilno lahko zalijemo vsakih 14 dni, pod pogojem, da je zemlja odcedna. Na soncu dobi steblo bleščečo srebrno sivo barvo. Nekateri vzgojitelji navajajo, da jo je vzgojiti zelo enostavno, kar ni resnično. Semena so draga, raste zelo počasi in sočnica ni poceni kot npr. P lamerei in P. saundersii. V prvih 3 letih po sajenju ponavadi propade 80% sejančkov, zato je priporočljivo kupiti starejše in primerno temu dražje rastline.

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)