Parse error: Unexpected token; token 3 expected in file '[inline]' on line 19 Platycerium bifurcatum - Jelenovka - Platycerium alcicorne

Jelenovka - Platycerium alcicorne

Latinsko ime: Platycerium bifurcatum
Lokalno ime: Jelenovka
Skupina:
Listnate rastline
Družina:
Polypodiaceae
Sinonim:

Platycerium alcicorne

Klima:
Subtropska
Minimalna temperatura: 12-14°C (53-57°F)
Optimalna temperatura: 24-28°C (75-82°F)
Prostor:
svetel, polsenčen
Zemlja:
humusno-šotno-prepustna
Razmnoževanje:
trosi
Oblika rastline:
razvejana
viseča
Tip rastline:
notranja
okrasna
Vrsta rastline:
zimzelena
trajnica
Višina: 100 cm (39 in.)
Presajanje: na 12 mesecev (1 leto)
Rariteta (redkost): ne
Bolezni:
Mokra gniloba  (Helminthosporium, Pythium, Fusarium)
Oblika lista:
belkast
podolgovat
razcepljen
Izvor (ozemlje):
Australia and New Zealand
 123456789101112
Čas cvetenja            
Razpoložljivost na trgu            

Platicerijum je idealna rastlina za stanovanjske prostore. Liste ima podobne jelenovim rogovom in po tem je dobila tudi ime. Lahko jo gojimo kot obešanko še lepše deluje pritrjena na razvejano deblo trte, skupaj z bromelijami in tilancijami. V rastni sezoni, od aprila do oktobra, zalivamo po potrebi na 10 dni. Ker ovršni listi hitro prekrijejo cel lonček, je zalivanje oteženo, zato je najbolje, da lončnico skupaj z ovršnimi rjavimi listi potopimo za nekaj časa v posodo z deževnico. V vročih sončnih dneh lahko 2-3 krat tedensko pršimo in sicer po ovršnih listih. Rodnih sivozelenih listov ne pršimo, ker so prekriti z sivo prevleko. Jelenovka poleti izredno lepo uspeva na zaščitenem polsenčnem prostoru na verandi ali na vrtu. Tu je pustimo do jeseni, da se okrepi in pripravi na dolgo zimsko obdobje. Pred zimo jo prenesemo v notranji svetel prostor ter jo zalivamo občasno na 10 do 14 dni, odvisno od temperature v prostoru.
Literatura sicer navaja najnižjo zimsko temperaturo 15 stopinj C in najvišjo letno 24 stopinj C, kar ponavadi ne ustreza našim pogojem. Sigurno ne bomo poleti samo zaradi rastline vključevali klimo ter održavali 24 stopinj C. Zato naj navedem koristno informacijo, kakšne pogoje je platicerijum imel pri nas. Obešen je bil skupaj z Tilancijami na drevo v stekleniku. Letne temperature so velikokrat presegle tudi 35 stopinj C, zimske so se spustile na 10 stopinj C, brez večjih posledic za rastlino.Pod 9 stopinj že začnejo rjaveti listi, kar je posledica podhladitve 

Nasveti:

Čeprav so onesnaženi od prahu, ki se nabere v zimskih mesecih, listov ne smemo brisati, saj s tem odstranimo belosivkast zaščitni sloj s katerim so prevlečeni listi.
Ne smemo uporabljati kakršnokoli listno loščilo.
Ne umivati, ne brisati!

Zimski urnik Specializiranega centra za eksotične rastline
Obveščamo vas, da bo Specializirani center za eksotične rastline na Jarnikovi 6 v zimskem času od 1. oktobra do 15. marca zaprt za obiskovalce in ljubitelje eksotičnih rastlin. Povpraševanja in nakupi samo po predhodnem tel. dogovoru (031 302 261) ali po e-pošti (info(at)hrovatin.com)